ТЪРСИ
Гледане на Кафе

От какво се състои „птичето мляко“


  Хранителната маса, получаваща се в гушата на гълъбите през периода на хранене на малките пиленца, притежава имуностимулиращи и антиоксидантни свойства, което прави „птичето мляко“ сходно с млякото на животните.
  Изразът „птиче мляко“ означава, в зависимост от употребата, не само сладкарско изделие или крайна степен на задоволеност, но и напълно достоверна физиологична особеност на пернатите. Тази рядка способност да произвеждат „птиче мляко“, притежават само гълъбите,фламингото и мъжките императорски пингвини. В действителност, „птичето мляко“ е хранителна маса, с която родителите хранят пиленцата, а тя се получава от работата на богати на мазнини и белтъци епителни клетки, покриващи лигавицата на птичата гуша.

Гледане на Кафе
Женски гълъб храни пиленцето си с "мляко". (снимка: Dr. John Backenbury)

 Специалисти от Държавната асоциация за научни и приложни изследвания на Австралия решили да разберат, кои гени контролират изработката на тази субстанция. За експериментален модел послужили гълъбите/като най – достъпен вид от „млечната“ тройка/. Учените сравнявали активността на гените при четири женски без „мляко“ и четири самки с „мляко“. Логично е, сред гените контролиращи изработката на „мляко“, да има такива, които стимулират клетъчното делене, но освен тях значителен принос имат и гените за имунен отговор и антиоксиданта защита. Освен това, при самките-майки, в черния дроб се активира процес на синтез на мастни киселини, под формата на триглицериди, които се изпращат до клетките в гушата.
  Както пишат учените в списание BMC Genomics, въпреки различията с млякото на бозайниците  птичето „мляко“ изпълнява същите функции. То не само осигурява на птиченцата хранителни вещества, но и стимулира защитните системи на организма - една защита от стреса на биохимично ниво.
  В същото време, активирането на гените за имунен отговор има за цел не само да се предоставят на птичетата необходимите им на първо време имунни инструменти, но да защитят и самия родител по време на изхранване на потомството. Учените не изключват възможността, лактиращите клетки при бозайниците и клетките на птичата гуша да претърпяват една и съща трансформация при подготовката за отглеждане на потомство.

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: От какво се състои птичето мляко
От какво се състои птичето мляко
Тази рядка способност да произвеждат птиче мляко, притежават само гълъбите,фламингото и мъжките императорски пингвини.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
В Германия ще произвеждат дрехи от мляко
Сухото мляко, заедно с други натурални съставки, се превърна в суровина за производство на влакна, разработена от германски изследователи.
Adobe Flash. Какво всъщност се случи
Същността на събитието е по – скоро положителна, отколкото отрицателна.
Nokia GEM – концепция за телефон със солидна сензорна повърхност
Дизайнерите от изследователския център на Nokia показват, какво би могло да бъде бъдещето на мобилните телефони.
FORBES публикува прогнозата на футуролози за следващото десетилетие
Известното американско списание публикува любопитна статия, от която читателите разбират, какво ни чака през новото десетилетие.
Какво друго можеш да направиш с дисплея – предложение от Intel
В Хановер Intel демонстрира технологията, наречена - дисплеят, като услуга.
Какво се знае за разработването на ядрени оръжия от Иран
Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува, най-изчерпателния до сега, доклад за предположенията по разработването на ядрени оръжия от Иран. В него ясно се заявява, че Иран нарушава Договора за неразпространение ...
Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други