ТЪРСИ
Гледане на Кафе

От електронен - към изкуствен мозък


 

Гледане на Кафе
Човешки мозък; със зелено е малкия мозък.  (снимка: Ralph Hutchings, Visuals Unlimited)

Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на  условен рефлекс.
  Електронните устройства могат да поемат някои от функциите на нервната система - това доказват слуховите протези и изкуствените крайници. Сега учените са погледнали към нещо по-голямо. На Конгреса на Фонда за създаване на инженерни методи за противодействие на стареенето, проведен в Кеймбридж (Великобритания), изследователи от Университета на Тел Авив (Израел) обявиха, че са успели да създадат работен електронен аналог на малкия мозък.
  Една от функциите на малкия мозък е координацията на движенията във времето и пространството. От мозъчния ствол към него се стича цялата сензорна информация, въз основа на която малкият мозък решава, какво движение да направи. След това съответният сигнал се изпраща на моторните неврони в мозъчния ствол. За малкия мозък се знае много; нервната архитектурата на някои от зоните му е описана напълно, което определило избора на изследователите. Научавайки, как малкият мозък получава и изпраща данни, учените създали чип, който може да бъде свързан към главния мозък, подобно на естествения малък мозък. В същото време чипът остава отвън.
  За да тестват устройството, учените изключвали малкия мозък на плъхове, след което се опитали да развият у тях условен рефлекс: в отговор на звуков сигнал животните трябвало да мигат. Плъховете с увреден малък мозък, естествено, не могли да свържат звуковия сигнал с необходимото действие. Веднага след като включили електронния заместител на малкия мозък, съответствието между усещане и действие се възстановило, рефлексът се върнал.
  Да не забравяме, че учените са успели да симулират само една от многото невронни вериги, при това - относително проста. В следващия етап те ще се опитват да симулират голям фрагмент от малкия мозък, който ще отговаря за цяла поредица от действия. Би било съблазнително да се тества това устройство не върху относително "простите" плъхове, а на животни с по – сложна система. Но дори и така, представените резултати са толкова впечатляващи, че може лесно да се фантазира за пълно или частично протезиране на мозъка, например, след инсулт, травма или невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: От електронен - към изкуствен мозък
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Проектът Human Brain – изкуствен интелект за милиард евро
Европейската комисия избра проекта за симулация на човешки мозък от суперкомпютър, като един от най-приоритетните за науката.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Инженери ще издигат във въздуха изкуствен облак
Концепцията са я разработили учени от университета в Катар
Чело широко, а мозък малко
Голям череп и високо чело може да имат и твърде ограничени хора, така че не бива да избираме приятелите си по големината на шапката.
Учат изкуствен интелект да играе ръчно на компютърни игри
По начало, значението на думите за компютъра е неизвестно. Regina Barzilay и колегите и са предложили просто решение на идеята – обикновена компютърна стратегия с вградено ръководство за играча.
Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително ...
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
Роботът-хуманоид iCub научи човешки език
iCub анализира реч в реално време.
Създаден е микрочип, симулиращ мозъчната дейност
Специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ) са разработили чип, който се очаква да помогне при изследването на процесите, протичащи в човешкия мозък.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други