ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открит е ген водещ до формирането на нервната система


  Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
  В развитието на ембриона, се подчертава важния стадий на формирането на три зародишни слоя. В повечето многоклетъчни, на определен етап, тялото на плода има трислойна структура и всеки един от тези слоеве - ектодерма, мезодерма и ендодерма е предшественик на цяла група от тъкани. Така, производните на ектодермата ще изпълняват в бъдещия организъм  покривна и сензорна функция, което означава, че наред с другите функции, ектодермалният пласт на зародиша дава началото на цялата нервна система.

Гледане на Кафе
Схема за формирането на зародишните пластове: жълт - ектодерма, зелен - мезодерма, червен - ендодерма (Илюстрация Francis Leroy, Biocosmos.)

  Въз основа на резултатите от изследвания върху формирането на нервната тъкан е бил създаден модел, съгласно който нервната тъкан се формира в зародиша по пасивен начин. С други думи, когато останалите  алтернативи на развитие вече са изчерпани и образуването на покривни тъкани е приключило, идва ред на нервната тъкан. Това означава, че няма  специфичен активен сигнал за началото на този процес: клетките на ектодермата съдържат няколко белтъка-инхибитори, които задържат развитието на нервна тъкан. Когато всичко останало е образувано, тези инхибитори, образно казано, отпускат юздите, и започва формирането на нервна тъкан.
  Учени от центъра по еволюционна биология при Института за физико-химични изследвания RIKEN успяха да „разклатят модела” за пасивно формиране на нервната тъкан. Група, под ръководството на Йошики Сасай, изследвала дейността на гените в преобразуването на миши ембрионални клетки в нервна тъкан. Разкрили, че продуктът на един от гените, Zfp521, активизира други гени, участващи в процеса на създаване на нервна тъкан, дори в присъствието на протеини, които тези гени обикновено потискат.
  При проучването на мишите ембриони се оказало, локализацията на белтъка Zfp521 в ембриона и времето на неговата активност са свързани именно с мястото, където започва трансформацията на ектодермата в нервна тъкан. Когато мишият ембрион бил в ранен стадий на развитие, били инжектирани стволови клетки с изключен геном на белтъка Zfp521. В последствие те не могли да се включат във формиращата се нервна система на зародиша. Молекулярно-генетическият анализ показал, че този ген стимулира превръщането на ектодермата в невроектодерма, от която,  на свой ред, се получават вече непосредствените предшественици на невроните. Експериментите на японските изследователи подробно са описани в публикация на списание Nature.
  Така става ясно, че формирането на нервната тъкан не е пасивно и не става „само по себе си”, а под въздействието на специфичен активен регулатор, който дава старта за нейното формиране. Дешифрирането на този механизъм може да се окаже изключително важно за медицината, ако се докаже, че точно така започва формирането на нервната тъкан при хората.
 

Гледане на Кафе
Дата: 17 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Излезе операционната система Ubuntu 11.10
Компанията Canonical обяви достъпността на финалната версия на Ubuntu 11.10, с кодово име Oneiric Ocelot.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Препрограмираните стволови клетки провокират имунен отговор
Резултатите от изследванията на молекулярни биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ), поставиха под съмнение перспективите за използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки в медицината.
В Япония е създадена мобилна система за гласов превод в реално време
С нейна помощ два абоната,говорещи на различни езици, могат да общуват тук и сега, и да се разбират помежду си.
Една котка може да зарази няколко хектара дива природа
Проучванията показали, че няколко домашни или подивели котки, разхождайки се на свобода, могат да заразят с Токсоплазмоза почти всички животни в рамките на стотина хектара.
123456 ... 18
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други