ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открит е важен източник на енергия за главния мозък


Гледане на Кафе
  Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата се окислява до въглероден двуокис и вода. При недостиг на кислород, се образува млечна киселина/лактат/. До този момент се смяташе, че този продукт от окислението на глюкозата, е вреден за мозъка и незабавно се извежда от него.
  Но на скоро учените от медицинския университет в Маунт Синай установили, че лактата е източник на енергия за главния мозък. Освен това, изглежда, че е изключително важен за формирането на следите при дългосрочната памет. Резултатите от работата са публикувани в списание Cell. Това е първото изследване, в което внимателно е проучена ролята на лактата, неговото производство в астроцитите и транспортирането му в навроните в процеса на запаметяване.
  Астроцитите са спомагателни клетки на нервната система. Те съдържат полимер на глюкозата, гликоген. При протичането на такива енергоемки процеси в мозъка, като формирането на дълготрайна памет, гликогена в астроцитите се разгражда до глюкоза, от която вече се образува лактат.
  При експериментите, плъховете са били обучавани на „реакция на пасивното избягване”, когато на определени места животните изпитват негативни усещания/напр.електрически шок/ и трябвало да го запомнят като опасно място, за да го избягват в бъдеще. Въвеждането на вещество в мозъка, което нарушава транспорта на лактат из астроцитите, преди или след тренировка, довело до амнезия/липса на памет/. Ако, обаче, заедно с веществото е въвеждан и лактат, нарушенията при формирането на дългосрочната памет са се компенсирали, или са били значително по-малки. За да се разбере, дали лактата е просто източник на енергия или неговата роля е по-важна, учените инжектирали плъховете с енергетически еквивалентно количество глюкоза. Изяснило се, че въпреки всичко, нарушенията в паметта се запазват. Само трикратното увеличение на дозите глюкоза е позволило намаляването на негативните последици, свързани с нарушения транспорт на лактат. Това означава, че образуването на лактата и транспортирането му от астроцитите до невроните е специално необходимо, за да се стартира процесът на формиране на дългосрочна памет.
  „ Тези резултати показват, че когато имате нужда от много енергия, като например формирането на дългосрочна памет, глюкозата не е достатъчна, или енергийно е по-малко ефективна.” - EurekAlert  цитира водещият автор на работата Кристин Алберини – „Сега знаем, че лактата има жизнено важна функция, и можем да изучим, защо именно той, а не глюкозата го прави”.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Открит е важен източник на енергия за главния мозък
Масата на главния мозък е около 2 % от масата на тялото, а именно той консумира около 20 % от кислорода и 60 % от глюкозата. Обикновено, при условия на достатъчно кислород, глюкозата, се окислява до въглероден двуокис и вода.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Чело широко, а мозък малко
Голям череп и високо чело може да имат и твърде ограничени хора, така че не бива да избираме приятелите си по големината на шапката.
Списание Scientist се закрива
Биомедицинските изследователи загубиха един важен източник на информация, а научните журналисти – още едно издание.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
На Олимпиада – 2012 ще събират енергията от стъпките
Тротоарите на главния стадион на Олимпиада – 2012 ще бъдат покрити с плочки, събиращи енергията от стъпките на минувачите.
Електростимулатор на гръбначния стълб изправи парализиран човек на крака
Автомобилна катастрофа през 2006 г., лишила 20-годишния Роб Съмърс от възможността да се движи самостоятелно. Както твърдели тогава лекарите - завинаги. Последните достижения в електростимулацията на нервите на гръбначния мозък значително ...
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Човешкият нос – източник на електричество
Технологията, предложена от американски изследователи, се основава на пиезоелектричният ефект в човешкия нос, възникващ под влияние на дишането.
Проектът Human Brain – изкуствен интелект за милиард евро
Европейската комисия избра проекта за симулация на човешки мозък от суперкомпютър, като един от най-приоритетните за науката.
123456 ... 14
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други