ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открито е най – древното изображение на раждане в западното изкуство


  Археологическите разкопки в Поджо-Кола/Poggio Colla/, на мястото на 2700-годишно етруско селище в долината Муджело/Mugello Valley/(Италия), донесоха уникална находка – две изображения на раждащи жени.
  Изследователите от археологическият проект "Долината Муджело", извършващи разкопки на 30 км североизточно от Флоренция, открили изображение върху малък фрагмент от керамичен съд, което е на повече от 2600 години. Можем да различим главата и раменете на детето, излизащо от утробата. Майката е клекнала, едната и ръка е вдигната към лицето, показано в профил, а дългата коса е прихваната в опашка. Римски и гръцки сюжети на тема раждане, започват да се появяват 500 години по-късно.
  Разкопките се извършват от Southern Methodist University, колежите Франклин и Маршал, Музеят по археология и антропология към Пенсилванския университет/всичките в САЩ/ в сътрудничество с Откритият университет в Милтън Кийнс (Великобритания).

Гледане на Кафе
Изображение: Phil Perkins / The Open University.

  Тълкуването на изображението принадлежи на професорът по археология в Open University Фил Пъркинс/Phil Perkins/, специалист по етруска букеронеро – черна керамика, която обикновено се украсявала с щампи и гравюри и се използвала от етруските благородници. „Бяхме изумени, когато видяхме тази интимна сцена. Това трябва да е най – ранното изображение на раждане в западното изкуство. Етруските жени обикновено са представяни седнали на пиршествата или участващи в ритуали, или пък в образа на богини. Сега ни предстои да разкрием загадката, коя е тази жена и кого е родила.“ – разказва експертът.
  „Сцената на раждане, сама по себе си е необичайна, но още по – интересното е, че това изображение се прави на елитарна керамика в светилище. Има ли то връзка с култа, на който е посветен хълма Поджо-Кола?“ – казва ръководителят на проекта Грег Уордън/Greg Warden/ от Southern Methodist University.
  Фрагментът бил открит от William Nutt - аспирант на Университета в Тексас. Предметът – 4 на 3 см, е направен от букеронеро; украшенията са разнообразни – от абстрактни геометрични мотиви до изображения на екзотични и митични животни.
  Тъй като в Поджо-Кола са намерени множество оброчни артефакти, изследователите са уверени, че за известно време от своята история, това е било свято място. Изобилието от тъкачни инструменти и златни украшения предполага, че покровителят е бил женско божество. Сцената на раждане потвърждава хипотезата.
  Резултатите ще бъдат представени на ежегодното заседание на Американския археологически институт през януари.

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открито е най древното изображение на раждане в западното изкуство
Открито е най – древното изображение на раждане в западното изкуство
Археологическите разкопки в Поджо-Кола, на мястото на 2700-годишно етруско селище в долината Муджело (Италия), донесоха уникална находка – две изображения на раждащи жени.
Китайските йероглифи раждане, живот и смърт
Произход на китайските йероглифи раждане, живот и смърт
Българското Възраждане в изобразителното изкуство
Осемнадесети век бележи началото на Българското възраждане, свързано с обновяването на стопанските отношения, духовен разцвет и национално израстване на българите.
Възможно е, в една от фреските си, Микеланджело да е скрил изображение на мозъчен ствол
Изкуствоведите отдавна се смущават от това, как Микеланджело, прекрасен анатом, е изобразил гърлото Господне на една от фреските в Сикстинската капела. Новата хипотеза гласи, че великият художник е зашифровал тук, изображение на ствола ...
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
Бактериите ще дадат шансове на Джаксън Полък
Вирусите могат да лакират нокти, чухте ли? Е, бактериите могат да създават истински шедьоври на изобразителното изкуство!
Ярослав Вешин
Много смелост и авантюризъм са били необходими на Ярослав Вешин, за да пристигне в България през 1897 г. По време на тази рискована стъпка чехът е бил вече утвърден художник, който нямал нужда нито от признание, нито от пари. Единственото, ...
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Сюжетът на филма ще зависи от реакцията на зрителя
В американският град Остин /щата Тексас/, на фестивала на експерименталното изкуство South By Southwest, е преминала премиерата на приключенския филм Unsound. Музикалният съпровод, нюансите на фабулата и даже финалът, са се сменяли ...
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други