ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия


 

Гледане на Кафе
Електронна микрофотография на ракови клетки в млечната жлеза - изображение Steve Gschmeissner

За растежа на раковите клетки на гърдата е необходим хормона естроген. При лечението на това заболяване често се използва блокиране на естрогенните рецептори, но туморът се е научил да "игнорира" тази терапия. Учените са успели да открият протеина, който причинява тази резистентност.
  Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността си рецептори за хормона естроген (смята се, че той е необходим за растежа им). Ето защо, лекарите доста успешно потискат развитието на тумори с различни блокери на естрогенните рецептори (например, тамоксифен) - но не и когато у туморът възниква устойчивост към подобни лекарства.
  Устойчивостта на химиотерапия е един от най-трудните проблеми на съвременната онкология. До голяма степен трудността се дължи на факта, че различните видове рак „привикват" към медикаментите по различен начин, и борбата срещу това явление се превръща буквално в борба с „многоглаво чудовище”. Въпреки това, в борбата с рака на гърдата, както изглежда, антиестрогеннота терапия спечели. Учени от Кралския колеж в Лондон (Великобритания) съобщиха, че са успели да открият протеина, отговорен за тази резистентност.
  В статия, публикувана в списание Nature Medicine, изследователите описват протеина LMTK3, изолиран от човешки туморни клетки, устойчив на тамоксифен, който блокира естрогенните рецептори. При мишки, туморът бързо намалявал, когато учените генетично потискали синтеза на този протеин. Пациентите с лоша прогноза, които слабо се поддавали на  химиотерапия, показали високо ниво на този белтък в туморните клетки в сравнение с пациентите, с успешно лечение. Освен това, случаите на мутации в гена LMTK3, съвпадали с това, колко дълго са живели болните с онкологичното заболяване.
  Учените отбелязват, че ген на този белтък има и у най-близкия родственик на човека - шимпанзето. Но тази маймуна не страда от естроген-зависим рак на гърдата, въпреки че самият ген LMTK3 при шимпанзетата и хората е много сходен. Възможно е, измененията в LMTK3 да са ни дали някои еволюционни предимства, но в същото време са ни направили по-чувствителни към тази форма на рак. Във всеки случай, шимпанзета няма да се използват при разработването на нови противоракови терапии, което в известен смисъл усложнява проблема. От друга страна, учените вече са определили посоката на търсене: белтъкът LMTK3 е киназа, ензим, който може да регулира дейността на други протеини, „пришивайки” към техните молекули остатъци от фосфорна киселина. Познаването на механизма на протеина, водещ до резистентност към лекарствата, трябва да улесни преодоляването на тази ризистентност.
 

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век
Хората от каменната ера са притежавали елементарни химически познания. Археолозите са открили доказателства, че още преди 100 хиляди години нашите предци са знаели рецептите за смеси на базата на охра.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други