ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открита е причината за избледняването на платната  на Ван Гог


Гледане на Кафе
  Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром. Боите на негова основа са позволили на художниците – импресионисти да преминат от реалистичното изображение към неестествено ярки тонове. Към средата на XX в. заради токсичността си, тези бои били заменени с по-безопасни.
 Това, че с времето, боите на основата на жълтия хром могат да потъмнеят, практически е станало известно веднага, но този процес се е проявил далеч не във всички живописни платна. Например, картините на Пол Гоген не са загубили своята първоначална яркост, макар, че за тяхното създаване майсторът е използвал посочения пигмент.
  За изясняване причината за потъмняването на боите, изследователите са използвали най-съвременни аналитични методи, включително и рентгенова дифракция, проведени в Европейския център по синхротронно излъчване. Използвайки образци на стари бои, съхранени от края на по-миналото столетие, учените изкуствено са ги „състарили” , подлагайки ги на 500 часово облъчване с ултравиолет. След това бил направен анализ на един от образците, при който било регистрирано потъмняване - от ярко жълто  до тъмнокафяво, шоколадено.
  Сложността на подобно изследване се състои в това, че тъмен станал само изключително тънък слой от повърхността на боята, представляващ хилядни от милиметъра, а по-дълбоките слоеве останали непокътнати.
 Специалистите все пак успели да открият, че потъмняването е съпроводено с прехода на хрома в състава на жълтия пигмент от 6+ в 3+ степен на окисление, при което съединението на метала притежава сиво-зелен оттенък.
  Изследователите анализирали и образци на бои от платната на Ван Гог „Брегът на Сена” и „ Изглед на Арл с ириси”, силно променени поради потъмняването на жълтия цвят. Изяснило се, че за разлика от съхранилите яркостта си бои на Гоген, боите на Ван Гог съдържат не само жълт хром, а още сяра и барий.
  Учените предполагат, че те са влезли в боята под формата на бариев сулфат – бяло вещество, вероятно, използвано от Ван Гог за разреждане на боята или за по-голяма яркост. Сега пред специалистите стои задачата да изяснят химическия механизъм, при който наличието на сяра и барий в боите, води до „обезцветяване” на картините.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
В Африка е открита химическа лаборатория от каменния век
Хората от каменната ера са притежавали елементарни химически познания. Археолозите са открили доказателства, че още преди 100 хиляди години нашите предци са знаели рецептите за смеси на базата на охра.
Открита е причина за устойчивостта на рака на млечната жлеза към химиотерапия
Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Само във Великобритания ежегодно се диагностицират по 46 хиляди жени. Повече от 75% от случаите подлежат на антиестрогенната терапия. Раковите клетки често съдържат на повърхността ...
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
Проектиран е електрически дицикъл
Австралийски студенти са построили оригинално превозно средство, състоящо се от две големи колела, между които е поставена открита пилотска кабина за водача.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други