ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя


  Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
  За това, че под портретът на Don Ramón Satué/1823 г./, съдия от Върховния съд на Мадрид, има друга работа, експертите са знаели отдавна, но не успявали да видят нито детайли, нито композицията като цяло.
  Изкуствоведите натоварили Йорис Дик от Delft University и Коен Янсен от Университета на Антверпен (Холандия), да прегледат платното с рентгенови лъчи с висока интензивност. Съдейки по всичко, на картината е някакъв френски генерал – възможно е да е Жозеф Бонапарт, брат на Наполеон. Прекрасно се вижда всичко – униформа, медали, дори отделни мазки.
  Предположението, че това може да е Жозеф Бонапарт е направено съдейки по медалите, характерни за този период, когато той е заемал испанския престол(1808–1813). Портретът, може би, е нарисуван точно по това време, но след падането на Наполеон, притежанието на подобни картини не е било безопасно.
  Фактът, че под една картина има друга, не е никаква сензация. Така са постъпвали много художници – основно за да икономисат платно и да скрият по – ранни работи, които не харесвали.

Гледане на Кафе
Портретът на Don Ramón Satué/1823 г./, Франсиско Гоя
Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Открита е неизвестна работа на Франсиско Гоя
Специалисти от амстердамският Rijksmuseum са открили под шедьовър на Франсиско Гоя друга негова работа. По всяка вероятност, испанският художник е покрил платното по политически причини.
В България е открита богата тракийска гробница
Близо до град Опака в Северна България е открита, недокосната от грабителите, древна тракийска гробница.
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
Microsoft патентова софтуер анализиращ действията на служителите
Бихте ли работили там, където софтуерът автоматично следи начина ви на работа на базата на електронна поща, телефонни обаждания и дори видео-конферентна връзка?
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Открита е причината за избледняването на платната на Ван Гог
Основната жълта маслена боя, която са използвали Ван Гог и неговите съвременници е съдържала оловния хромат PbCrO4 , така наречения жълт хром, уточнява РИА - новости.
Открита е екзопланета в звездната система Кеплер-21
Въпреки факта, че на Кеплере-21b почти със сигурност няма никакъв живот, откритието се счита за важно.
Системата Portico променя представата за работа с електронни приложения
Специалисти от Intel, Microsoft и Университета във Вашингтон(САЩ) разработват експерименталната система Portico, предназначена да изведе процеса на взаимодействие с компютърните устройства на качествено ново равнище.
Работа без прекъсване – може ли компютърът да не се страхува от грешки
Работещ гладко компютър, без аварийно спиране, си остава мечта от незапомнени времена.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други