ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови


 

Гледане на Кафе
 „Бащата“ на PayPal - Peter Thiel.

През 2008 г. Peter Thiel /Питър Тил/, милиардер, „баща“ на PayPal, „ангелът-инвеститор“ на Facebook, внесе при стартирането на Seasteading Institute $0,5 млн. Съвсем наскоро г-н Тил обяви, че ще инвестира още $1,25 млн. в изграждането на океански селища върху платформи в неутрални води.
  Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ограничения за притежаването на оръжия.
  Според Seasteading Institute, селищата ще се състоят от модули с тегло 12 тона всеки, предназначени за 270 обитатели. Структурите (напомнящи нефтената платформа) ще бъдат в състояние да се движат с дизелови двигатели, да хвърлят котви и да се швартоват един към друг. Близките планове на Seasteading Institute включват създаването на плаващ офисен град през следващата година, близо до Сан Франциско.
  Заселването на първия остров е планирано за 2019 г.
  Ръководител на Seasteading Institute е Патри Фридман, внук на Милтън Фридман, лидер на Чикагската икономическа школа, чиято „теория на рационалните очаквания“, както някои смятат, в последната финансова криза се оказва неефективна.
И дядото и внукът са либертарианци. Тил не е сам в идеологическите си търсения за път към един нов свят. Неговата инвестиция ще се управлява от научно-изследователския институт Seastanding и ще помогне за осъществяването на проект, който работи върху развитието на микро-нации. Мисията на проекта е "установяване и развитие на постоянни, автономни общности в океана, които позволяват развитието на нови политически и социални системи."

Плаващ град, вариант на András Gyõrfi  (изображение: András Gyõrfi / SeaSteading).

  В Seasteading Institute съществува правен отдел, който ще се постарае, корпоративната държава да не се окаже в международна изолация, като Сийланд. Не е много ясно, какво могат да направят адвокатите с Конвенцията на ООН по морско право от 1982 ...
  Господин Тил би предпочел да построи космическа колония, но смята, че технологиите ще се развият до нужното състояние след 50 години, които могат да бъдат преживени върху вода/и обитателите на платформите да се увеличат до милиони/. Ако той ви изглежда луд, не забравяйте, че състоянието му е $ 1,5 млрд. и в неговата „лудост“ има система: платежната система PayPal е имала за цел въвеждането на транс-национални пари, алтернативни на емитираните от централните банки.
  Възможно е, плаващите селища да се окажат предприятия с провалена идеология, но икономически изгодни. Състоятелната публика може да си позволи плащане за жилище в „гетото на богатите“, даже ако държавите „надхитрят“ юристите на Seasteading Institute, и корпоративната държава/с най – добрият мениджмънт в света/ не получи независимост. Въпреки че, в офшора няма нищо утопично и плуващите държави просто ще станат конкуренти на Бахамските острови.
  Проектът Seasteading Institute има и други, по – интересни перспективи. Питър Тил е изпълнен с много противоречия и проектът за държава-корпорация, без универсално здравеопазване и други социални гаранции, може да доведе до… нещо различно. Господин Тил е християнин и хомосексуалист; от дете се увлича по „Властелинът на пръстените“, но цени и апокрифа на Кирил Есков. Освен това, роденият във Франкфурт на Майн не вярва, че свободата е съвместима с демокрацията.

Плаващ град, вариант на Emerson Stepp (изображение: Emerson Stepp / SeaSteading).

  Концентрацията в едно място на умни, богати и ценящи свободата си/но не и демокрацията/ хора може да доведе или до това, те да се стрелят един друг/ограниченията относно притежанието на оръжие на островите ще бъдат незначителни, на строителството също…/, или до вертикален прогрес, по време на който те завинаги ще изпреварят останалата част от човечеството, като в книгите на братя Стругацки. Научният прогрес, впрочем, може да доведе до желанието на „Атлас“ да изправи рамене и да се отърси от жителите на сушата, за което, в лабораториите на либертарианците/вероятно там ще бъдат позволени всякакви научни изследвания/ ще бъде създадена някакъв вид отрова, като във филма Moonraker или играта Fallout 2. Вдъхновението за инвестициите на бизнес магнатите идва от романа на Айн Ранд "Атлас изправи рамене", в който индивидуализмът и свободната пазарна икономика се определят като фундаменталните социални структури на прогресивното общество. В книгата се набляга на тезата, че държавната принуда е имала отрицателно въздействие върху човешкото развитие. Конфликтите между обитателите на платформите могат да доведат до състояние на нещата, сходно със сюжета на друга игра - BioShock, или пък либертарианското общество ще просъществува още стотици години (преди ерата на колонизацията на космическото пространството - Питър Тил инвестира в SpaceX) и ще се превърне в Азимовските „космонити“/на английски- spacers /(Thiel инвестира и в удължаване на живота). Можем още да си спомним и за плаващите градове на Жул Верн, за Александър Беляев… Впрочем, някои наблюдатели не са толкова мечтателни и спокойни. Смятат, че утопията на Фридман и Тил е „покана за оргии“.
  В интервю за Details, Тил коментира: "Има доста хора, които мислят, че не е възможно. Това е хубаво. Ние не искаме да притесняваме тези хора, защото докато мислят мисията ни за невъзможна те няма да ни приемат на сериозно. И няма да се опитат да ни спрат, докато не стане твърде късно." 

Гледане на Кафе
Дата: 27 - ми август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Основателят на PayPal строи либертарианската утопия върху плаващи острови
Идеята е, на тези своеобразни независими територии, да се формират нов тип общества, чиято основа е личната свобода. Общностите ще бъдат свободни от наредби, закони и морални конвенции, включително регламенти за неща като заплати или ...
Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море
Новият пролив, който ще се нарича Истанбулски канал, ще се появи до 15-милионния мегаполис Истанбул, разположен по бреговете на Босфора. За това съобщава турският премиер Тайип Ердоган.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Прима ординален маркетинг ще се тества върху маймуни
Агенция Proton и учени от Йейлския университет са разработили рекламна кампания специално за маймуни - капуцин.
Електронното перо Wacom Inkling трансформира рисунки върху хартия в цифров вид
Компанията Wacom, в средата на септември, ще започне продажбата на оригиналния компютърен аксесоар Inkling за художници, илюстратори и дизайнери.
Хотел или кораб?
Съвместното творение на британски архитекти и яхтостроители, съчетаващо характеристики на кораб и хотелски комплекс върху вода, може скоро да излезе в морето.
Планирано е изграждането на земноводен курорт в Катар
Развлекателният комплекс, част от съоръженията на който ще бъдат плаващи, трябва да се появи по крайбрежието на Катар.
Интервю с Ларс Хинрикс - основателят на XING
Появилата се през 2003 г. първа европейска бизнес мрежа XING, успя да купи турската мрежа Cember и две испански Neurona и eConozco. Като основен фактор за успеха на този проект, експертите определят неговата многоезичност: в момента ...
Бил Гейтс създава - супер храна
Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е решил да осъществи нов проект, който по негово мнение, ще преобърне представата на човечеството за храната.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други