ТЪРСИ
Гледане на Кафе

ОСЛО

Гледане на Кафе
Най-северната държава в Европа - Кралство Норвегия е известно със своите планини и с поразителните фиорди по бреговете си, както и с историята си на сила в мореплаването.
Страната има един от най-високите жизнени стандарти в света, дължащ се до голяма степен на откритите в края на 60-те години на ХХ век находища на нефт и природен газ.
Официално име: Кралство Норвегия
Население: 4.7 милиона (ООН, 2008)
Столица: Осло
Площ: 323,759 кв. км (125,004 кв. мили)
Официален език: Норвежки
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 78 години (мъже), 83 години (жени) (ООН)
Парична единица: норвежка крона
Основен износ: Петрол и петролни продукти, съоръжения, метални продукти
Брутен национален приход на глава от населението: US $76,450 (Световната банка, 2007)
  Годишните доходи на Норвегия от нефт са на стойност около 40 милиарда щатски долара, като повече от половината от износа е от този сектор. За противодействие на инфлацията е постигнато споразумение между различните политически партии да се ограничи изразходването на приходите от петрола. Този значителен излишък се инвестира за бъдещите поколения. 
  През 1905 г. се разтрогва съюза с Швеция и Норвегия обявява независимост. Норвежкия народ високо цени своите независимост и просперитет.  През 1972 г. норвежците отхвърлиха възможността за членство в Европейската Икономическа Общност, а през 1994 г. - в Европейския съюз г., независимо от увещанията на правителството да гласуват "за".
В последните десетилетия Норвегия си извоюва по-значима роля в международната политика. Тя бе посредник между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, а също така се опитва да насърчи контактите между правителството на Шри Ланка и тамилските сепаратисти.
  Норвегия има сериозни традиции в мореплаването, а дългата и насечена брегова линия е била основа за развитието на страната. Преди повече от хиляда години набезите на викингите над бреговете на Британия и Франция са били обичайно събитие. Викингите са предприели и експедиции до бреговете на Северна Америка.  По-късно норвежците започват да търгуват . В началото крайбрежните води осигуряват риба за износ. Днес Норвегия е сред най-големите износители на петрол и петролни продукти в цял свят. 
Норвегия внесе протест срещу забраната на китолова наложена през 1986 г. от Международната комисия по китолов и през 1993 г. възобнови търговския китолов. Страната твърди, че китоловът не е по-жесток от риболова и че има достатъчно запаси за да се продължава с тази практика. Природозащитниците оспорват това твърдение. 
  Норвежците са изключително хомогенен народ с германски произход. Въпреки етническата еднородност, ясно се различават две форми на норвежкия език. Букмол или книжовен език, наричан още риксмол или държавен език, който се ползва от повечето норвежци, е произлязъл от датско – норвежкия език, разпространен сред образованите хора във времето, когато Норвегия се е намирала под властта на Дания /1397-1814/. Нюношк или новонорвежки език, така наречения селски език – лансмол, е получил формално признание през 19 в. Той бил създаден от лингвиста Ивар Осен на базата на селски, предимно западни диалекти, с примеси от диалекти на средновековен древно - норвежки език. Примерно 1/5 от всички ученици, по собствено желание, избират обучение на нюношк. Днес се забелязва тенденция към сливането на двата езика, така наречения самношк.  
По размери заема второ място /след Швеция/ сред скандинавските страни. Границата и с Русия е 196 км., с Финландия 727 км., с Швеция 1619 км. Дължината на бреговата линия е 2650 км, а с фиордите и малките острови – 25148 км.
  Наричат Норвегия страна на полунощното слънце, тъй като 1/3 от страната е разположена на север от Северния полярен кръг, където слънцето от май до юли  почти не залязва зад хоризонта. В средата на зимата в крайния север почти целия ден е полярна нощ, а на юг светлината на деня продължава само няколко часа.
Най – големият град на Норвегия е нейната столица Осло. Той е разположен на невероятно красивата и силно разчленена ивица на Норвегия. Южната граница на Осло опира в Северно море, а на север е обграден от живописни хълмове и планини. Осло се намира в южната част на страната, в дъговидния северен бряг на Ослофиорд.Фиордът почти разполовява п – ов Несоден. На юг, през тесните части на Ослофиорд, градът осъществява връзка с протока Скагерак, а оттам и със Северно море.
  В територията на Осло влизат 40 малки острова. Най – големият от тях е Малмоя. Цялото Осло е с обща площ 454 км2 , което го прави една от най – големите столици не само в Европа, а и в света. Населението на Осло нараства всяка година с около 1500 души. Към момента в Осло живеят около 600000 души, а в агломерацията „Голямо Осло”, която включва и предградията, броят на хората е близо милион.
Централната част на Осло е разположена в края на едноименния залив Ослофиорд. Старото име на Осло е Кристиания/Christiania, Kristiania/ . Предполага се,че името на града идва от стария норвежки език, от името на ферма построена в района.Една по – романтична гледна точка за произхода на името Осло дават някои историци, които смятат, че основателя на града Харалд Хардроде /1015 – 1066/ му е дал името Осло за спомен на своите жени. Те са Ослава – любовница на унгарския крал; Елисавета Ярославна, която била дъщеря на руския княз Ярослав Мъдри и за известно време жена на крал Харалд; Мирослава/ по народному – Ослава/ - българска принцеса , голямата младежка любов на Харалд, известна още, като гръцката принцеса Ослава.
Река Акешелва красиво разделя Осло.Тя е „зеления бял дроб” на Осло. Дължината и е 8, 2 км.  Разходката по нея е невероятно преживяване, което сякаш разказва историята на Осло в изображения. По крайбрежието и се намира една от големите забележителности на Осло – древната крепост и замък Акершус.
  Главната улица на града, „Карл- Йоханс”,  започва от гарата, но много скоро излиза от руслото на сградите и се превръща в обширен парк, разположен симетрично по относителната ос на улицата и стигаща до хълма с доминиращия ансамбъл на кралския дворец.Тази хармония е била постигната благодарение на това, че архитектът Ханс Линстоу е замислил двореца, окръжаващия го парк и улицата, като единен ансамбъл.Улицата се състои от две равни част: стара – от гарата до парламента и нова – от парламента до двореца.
Името на улицата е в чест на шведския крал Карл ХІV Йоханс, който по съвместителство е бил и крал на Норвегия – човек с необичайна съдба, към когото норвежците изпитват добри чувства.
Когато в средата на 19 в. улицата е била застроена, изведнъж тук се пренася целия живот на норвежката столица. Тя се превръща в делови и културен център.Тук са построени Националния театър и столичния университет.
  Постройката на Националния театър е една от архитектурните забележителности на Осло. Пред входа му са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон. Правителството оказва поддръжка на три театъра в Осло, на 5 театъра в големи провинциални градове и на една пътуваща национална театрална трупа.
Разпространението на норвежката култура е било препятствано от ограничеността на аудиторията, която в най-голяма степен се оказват писатели, творящи на непопулярния норвежки език. Затова правителството отдавна започнало да отделя субсидии за поддръжка на изкуството. Те са заложени в държавния бюджет и се насочват за предоставяне на безвъзмездни средства за художници, изложби и пряко придобиване на произведения на изкуството. Освен това, доходите от провежданите в държавата футболни срещи, се предоставят на Генерален съвет по изследванията, който финансира проекти в областта на културата. Библиотеката на университета е най – богатата в Норвегия.
В Националният музей на Осло се съхраняват прочутия сал Кон-Тики и тръстиковата лодка Ра ІІ, на световно известния учен и пътешественик Тур Хайердал.
  В музея Фрам, намиращ се в реставрирана стара полярна колиба, е изложен едноименния кораб, с който Амундсен достига до бреговете на Антарктика.
  Друга забележителност на Осло е „Скулптурен парк Вигеланд”. Намира се  в северозападната част на Осло и заема площ от 320 декара. Той е едновременно най-посещавания туристически атракцион и любимо място за отдих на жителите на Осло. В този забележителен парк са разположени 214 скулптурни групи, включващи 758 човешки фигури. Но най-интересното е това, че всички тези скулптури са дело само на един човек – Густав Вигеланд (1869-1943).  Цялостното оформление на парка, разположението на отделните скулптури, планировката на алеите и фонтаните са дело на Вигеланд в периода от 1906 година до края на живота му.
Първата скулптура направена от Вигеланд е тази на централният фонтан с шестте Гиганта, носещи огромна чаша, обкръжена от 20 скулптурни  групи, известни като серията „Човек и дърво”. Тези групи олицетворяват човешкия живот от раждането до смъртта.
Още с влизането в парка, който е безплатен за посетители и е отворен денонощно, силно впечатление правят  красивите входни врати и алеите с много цветя.
В кметството на Осло се намира „Залата на мира”. Тук се връчва една от най – престижните Нобелови награди, тази за мир. Тя е единствената, която се връчва не в Стокхолм, а в Осло.
  В центърът на Осло се намира малък площад, който се счита за историческия център на града. Тук Крал Кристиян IV е хвърлил своята ръкавица и казал: „Ето тук ще бъде центъра на столицата!”.
В Националната галерия на Норвегия, намираща се в Осло, са включени творби на прочутия норвежки художник Едвар Мунк /”Писък”/, на Пабло Пикасо, Винсент Ван Гог, Клод Моне и др.
Красотата на тази страна е вдъхновила композитора Едвард Григ , който се е опитал да пресъздаде в своите произведения промените на настроенията, породени от смяната на тъмните и светли сезони на годината.
 
Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Осло
Осло
Цялото Осло е с обща площ 454 кв. км , което го прави една от най – големите столици не само в Европа, а и в света. Населението на Осло нараства всяка година с около 1500 души.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други