ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Осем необичайни вида транспорт

  Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.

Гледане на Кафе
Плаващият автобус Hippo (хипопотам) в Канада е уникален плавателен съд, побиращ около 40 пътници. Този автобус-амфибия предлага на туристите и местните жители на Торонто уникален начин да разгледат града. Пътуването започва по шосе, след което автобусът се потапя в езерото Онтарио. С него можете да посетите всички исторически места и величествени водни пътища на един от най – красивите градове в Канада – Торонто.
  В автобуса има спасителни жилетки и като във всеки самолет, гидът накратко показва как да ги използвате, преди автобусът да е паднал във водата. Вътре всичко е сухо, с изключение на малките водните пръски при ветровити дни.
  Това е така наречената висяща железница Швебебан или в свободен превод “Плаващ път”. Този “влак” се намира в град Вупертал/Германия/, разположен върху доста пресечен терен, прорязан от реки и хълмове. Строежът е започнал през 1898г. и завършил само след три години - през 1901г.
  Трасето на тази транспортна система е дълго близо 13,3 км, има 20 спирки и е разположено на 12 м височина. Конструкцията на единствената релса се поддържа от 472 железни арки, които обхващат цялото русло на реката. В началото на века тази система става изключително популярна в Германия. Железницата не е спирала своята дейност вече над 100 години, въпреки двете световни войни. Почти 100 години с тази железница не е имало фатални инциденти до 1999г., когато инструмент забравен на релсата, причинил дерайлиране на вагон и това довело до смъртта на 7 човека и раняването на още 47.
  Въпреки всичко, „железницата“ е надживяла много видове транспорт.
Подземният фуникулер Кармелит в Хйфа/Израел/ е открит през 1956 г.
/Фуникулер (на френски: funiculaire, на латински: funiculus — връв, въже) - релсово транспортно средство с въжена тяга за превозване на хора, или товари на неголямо разстояние, при голям наклон на трасето./
  Голяма част от град Хайфа е разположен по склоновете на планината Кармел, от където идва и името на фуникулера – Кармелит. Разликата във височината между първата и последната станция е 274 м. Вагоните са разположени под ъгъл, със стъпала към всеки вагон на съответстващата му платформа, във всяка станция. Тъй като наклонът се променя по целия път, подовете на вагоните никога не са равни и се накланят леко нагоре, или леко надолу, в зависимост от местоположението.
  Кармелит е една от най-малките подземни транспортни системи в света. Има само 4 вагончета, шест станции и един тунел, с дължина 1,8 км.
Полярният всъдеход в Канада изглежда като автобус, повдигнат върху огромните колела на камион. Това специално оборудване, с което можете да видите полярни мечки в дивата природа на Канада, преди е било използвано за спасителни машини при пожари по летищата. След реконструкции, са се превърнали в комфортно транспортно средство за пътешествениците, които искат да видят Арктика със собствените си очи. 
Остров Маделин е единственият необитаем остров от групата, в щата Уисконсин /САЩ/, който през летните месеци се свързва с окръг Бейфийлд чрез ферибот, а през зимата, когато водата в Горното езеро замръзне – трасето се превръща в леден път. По време на преходния период, когато ледът не е достатъчно здрав, връзката с материка се осъществява чрез специални лодки с вентилатори. 
Водно такси по каналите на Тайланд.
  Банкок често е наричан “Венеция на Изтока“ заради мрежата му от канали. Реката и водните таксита са важна част от градската транспортна система, а в много случаи – и най – бързата. Поради колебанията в приливите и ниската височина на някои мостове, тези лодки трябва да се потапят на определени места. Водното такси забавя хода си при ниските мостове и платнения му навес за кратко се отпуска, заставяйки пътниците да се навеждат.
Бамбуковият влак в Камбоджа е бил създаден от местните жители с цел да се улесни транспортирането на стоки и хора, поради липсата на редовни влакове в района. Влакът представлява бамбукова платформа на 4 колела, която се задейства от малък двигател. Пътуването с около 40 км/ч е малко неудобно, но пък се помни цял живот.
Лифтов транспорт в САЩ свързва остров Рузвелт с Манхатън над Ийст Ривър. През годините този лифт е превозил над 30 милиона пътника. Всяка кабина побира около 110 човека и извършва по 115 курса на ден. Този „въздушен“ трамвай се движи със скорост около 30 км/ч и се извисява на 76 м над реката, разкривайки прекрасна гледка.

 

Гледане на Кафе
Дата: 21 - ви септември 2011г.
Търсене: Осем необичайни вида транспорт
Осем необичайни вида транспорт
Автобуси, таксита, влакове и самолети се срещат навсякъде по света. Пътуването до мястото което ви интересува може да се превърне в истинско приключение, ако го направите на някои от най – необичайните видове транспорт.
В Германия изобретиха хибрид между автобус и трамвай
Няколко научно изследователски институти на страната се обединили, за да финализират проект за електрически градски транспорт, който не изисква релси и жици.
Учени говорят за осем тайни на човешкото тяло
Английски изследователи обявиха 8 интересни тайни за човешкото тяло. Чрез своите изследвания учените разкрили причините за изтръпванията на страната, за появата на киселини в стомаха, тайните за управлението на слуха и много други.
Как да трансформирате грамофонна плоча във видео
Развитието на информационните технологии открива за творческите хора нови хоризонти и им позволява да създават необичайни, но забавни неща.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Британски учени са създали велосипед от найлон
Британски конструктори са създали удивителен велосипед от … найлон. Както се съобщава, регулировка на волана и седалката не е предвидена, но технологията позволява производство на велосипеди с различна големина, за всеки ръст.
Япония даде зелена светлина за строителството на маглев път
Централната Японска железопътна компания JR Tokai прие поръчка за създаването на инфраструктура за левитация на влакове между Токио, Нагоя и Осака
След 25 години ще изчезнат всички пчели и змии
Биолозите бият тревога: от лицето на Земята ще изчезнат хиляди видове живи същества. Международна група от учени под ръководството на Крис Ридинг от британския център по екология и хидрология бият тревога: популациите от змии на ...
Прогнозите на Cisco за близкото и далечното бъдеще на човечеството
Към 2030 година роботите на планетата ни ще бъдат повече от хората.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други