ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Определен е основният молекулярен защитник на сърцето


 

Гледане на Кафе
Сърдечно-мускулни клетки - в зелено са оцветени митохондриите - Снимка - Medimage 

Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
  Изследователи от Кардио-центърът „Peter Munk” (Канада), съобщиха, че са идентифицирали протеин, който ни предпазва от сърдечна недостатъчност. В статия, публикувана в списание PNAS, изследователите описват протеин PINK 1, който следи за енергията на сърдечно-мускулните  клетки. PINK 1 се съдържа изключително в митохондриите, препятствайки развитието на окислителния стрес. Митохондриите обезпечават клетките с енергия, използвайки за това кислород, като този процес е изпълнен с опасни странични продукти. Липсата на белтъка PINK 1 води до нарушаване на митохондриалната функция, поради окислителния стрес и клетъчна смърт. Оцелелите кардиомиоцити трябва да работят "за себе си и за този приятел”, а това води до удебеляване на клетъчните стени и уголемяване (хипертрофия) на сърцето.
  При опитите върху мишки, учените блокирали синтеза на PINK 1. Сърцето на тези мишки са развило нормално, но започнало да се поврежда два месеца след раждането. Причината била в намаления брой на кръвоносните съдове, изхранващи сърцето, загивали кардиомиоцити поради апоптоза или поради фиброза. Това показало, че протеинът е важен не за развитието на сърцето,а за ежедневната защита на мускулите.
  Значението на откритието, без да е надценено, е голямо. Разпространението на сърдечната недостатъчност е наречено "тихата епидемия". Всяка година само в Северна Америка се регистрират повече от 50 хиляди случаи. При това, терапията се ограничава до поддържащи средства, а в последните стадии, единствената възможност е трансплантация на сърце.
  Фактът, че са успели да открият защитния ефект на този протеин в сърцето, трябва да подтикне развитието на нови кардиопротективни препарати, други средства, директно стимулиращи работата на PINK 1 или такива, имитиращи функцията му в митохондриите на сърдечните клетки.
  Любопитно е, че този протеин от доста време, се свързва с рака на матката и хранопровода, както и с болестта на Паркинсон, при която мутация в гена PINK1 увеличава смъртта на нервни клетки. Въпреки че детайли за неговото функциониране в митохондриите не са известни, откриването на защитните му способности и на сърцето, следва да стимулира научните изследвания в това направление.
 

Гледане на Кафе
Дата: 25 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
Разработено е уникално оръжие на базата на електромагнитни вълни
Външно AID наподобява футуристично оръдие, управлявано с джойстик. Може да се прицелваш от екрана на компютър. Основният недостатък на разработката е нейната големина достигаща 2 – 3 метра.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Учените са шокирани от свойствата на доматите
Американски учени стигнали до извода, че доматите, употребявани в храната, снижават риска от развитие на такива заболявания, като рак, остеопороза и болести на сърдечно-съдовата система.
ASUS Lamborghini VX6S: нетбук на платформата Intel Cedar Trail
ASUS е готова да пусне обновена версия на "премиалния" нетбук Lamborghini VX6: в основата на мини-компютъра VX6S е мобилната платформа на новото поколение Intel Cedar Trail.
Представен е мощен смартфон HTC Sensation XL
През текущото тримесечие компанията НТС ще започне продажбата на комуникатора Sensation XL с операционна система Android 2.3.5 (Gingerbread) и фирмен потребителски интерфейс Sense 3.5 UI.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други