ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние

Гледане на Кафе
Структура на аморфен лед с ниска плътност.  (илюстрация: Masakazu Matsumoto)


  Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така че резултатите от работата са изключително важни както за физиката, така и за биологията.
  Аморфен лед може да се получи или чрез бързо охлаждане на водата, или чрез бързо компресиране на обикновен лед. В подобно състояние водата има прозрачността, твърдостта и блясъкът на стъклото. За разлика от обичайния този лед не притежава кристална решетка: молекулите му са разположени хаотично. На Земята ледът се среща най – вече в кристална форма, а неговия аморфен вариант преобладава в междузвездната среда. Аморфният лед е широко използван за изследователски цели – например, за електронна криомикроскопия и криоконсервация на тъкани.
  Независимо че аморфният лед се изследва и използва от много години, до сега учените не са успели да изчислят един от най – важните параметри на стъкловидното състояние на водата – температурата при която тя преминава в аморфната форма, наречена стъкловидна вода. Изследването на чист аморфен лед е изключително сложно. За неговото получаване водата трябва да се охлади със скорост 104 К/c. Поради това, преките измервания на температурата в стъкловидната вода са давали противоречиви резултати.
  Авторите на статията, публикувана наскоро в списание Journal of Chemical Physics, твърдят, че са успели да разрешат този дългогодишен спор и са определили тази температура. За да направят това, физиците от университета в Пиза и Института за физични и химични процеси към Националния изследователски център на Италия, са използвали косвени методи, анализирайки динамиката на водата. Поведението на водата било изследвано както в големи, така и в нанометрови обеми, както и на вода с различни примеси.
  След комбинация на получените данни било установено, че температурата, при която водата преминава в стъкловидно състояние е приблизително 136 К (–137 0C). По този начин, била потвърдена една от най – често срещаните гледни точки.

Гледане на Кафе
Дата: 28 - ми септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Определена е температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние
Италиански физици са успели да решат продължителния спор за температурата, при която водата преминава в стъклообразно състояние. Аморфният лед/вода в стъкловидно състояние/ се използва в много физични и биологични експерименти, така ...
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Горещият корпус на кораба намалява съпротивлението на водата
Феноменът е в това, че ако температурата на повърхността на потопен в течност твърд предмет превишава точката и на кипене, около предмета се образува слой от пара.
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Разработена е евтина и ефективна система за дезинфекция на водата
Екип от американски учени представи прототип на инсталация за дезинфекция на питейна вода, използваща слънчевата ултравиолетова светлина, която убива патогенните микроорганизми.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Цветният прашец контролира климата
Веществата от повърхността на поленовите зърна се измиват от водата и се качват в облаците, като повишават точката на замръзване на водата. Облаци с по-голямо съдържание на ледени кристали пропускат по-малко слънчева светлина, а следователно ...
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Техно-панталони защитават дървосекачите от резачката
Немски инженери тестват дреха, която е в състояние да изключи моторната резачка, ако тя е на опасно разстояние от краката на човека.
123456 ... 33
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други