ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Описани са гените – регулатори на кръвното налягане


 

Гледане на Кафе
Разрез на артерия: в тъмно-кафяв цвят е слоят на гладката мускулатура, който определя величината на отвора, а от там - стойностите на кръвното налягане.
(снимка: Prof. P. Motta

Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
  Около един милиард души страдат от високо кръвно налягане. Като се има предвид, че най-малката промяна в стойностите му крие риск от сърдечно-съдови заболявания и може да доведе до инфаркт, то именно високото кръвно налягане трябва да се нарече заболяване номер едно в съвременния свят.
  Известно е, че кръвното налягане зависи от много фактори – както генетични, така и свързани с начина на живот. Но ако за последните повече или по-малко всичко е ясно, то за генетичните причини почти нищо не се знае: само догадки и предположения.
  Търсенето на съответните гени, е проведено с участието на 351 учени от 234 изследователски центрове по целия свят. След анализ на около 2,5 милиона ДНК на повече от 69 хиляди жители на Европа, учените открили няколко хромозомни участъка, гените на които биха могли да влияят на показателите на кръвното налягане. През втория етап на търсенето,било изследвано ДНК на повече от 130 хиляди души, като в крайна сметка били идентифицирани 28 гени, свързани с регулирането на систоличното и диастоличното кръвно налягане. За да потвърдят, че същите гени имат сила и сред другите раси и народности, бил анализиран генома на 74 хиляди души от Южна и Източна Азия и Африка.
  За 12 от тези гени вече се предполагало, че са причастни към нарушенията в сърдечно-съдовата система, но другите 16 - досега не са попадали в полезрението на изследователите. Относно изследванията били публикувани две статии – в списанията Nature и Nature Genetics.
  Мутации в някои от тези гени водят директно до исхемична болест на сърцето, до структурни промени в сърдечния мускул и други неприятни неща. Три гена от описаните 28 са част от системата, контролираща оборота на цикличния гуанозин монофосфат (цГМФ). цГМФ участва в отпускането на мускулните стените на кръвоносните съдове и в натриевия обмен на бъбреците. Кръвното налягане пряко зависи както от едното, така и от другото. Пред лекарите се  открива нова възможност за нормализиране на налягането.
  Да се надяваме, че практическите последици от тази колосална работа няма да се забавят: познавайки генетичната карта на пациента, ще е много по-лесно да се правят прогнози, касаещи сърдечно-съдовата му система и да се индивидуализира лечението.

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Описани са гените регулатори на кръвното налягане
Описани са гените – регулатори на кръвното налягане
Международният екип от повече от 300 учени обяви приключването на проекта по търсене на генетичните причини за високото кръвно налягане. Учените са успели да открият 28 гени, чиито мутации водят до нарушения в неговата регулация.
Картофите – средство срещу хипертония
Условието е - към картофите да не се добавя кетчуп, оцет или майонеза.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Гените се смесват по-бързо от приказките
Ако народните приказки се разпространяваха като мастилен отпечатък върху хартия, можеше да се очаква плавен преход в зависимост от разстоянието.
Разработена е микротурбина предназначена за човешките артерии
Устройството ще предоставя мощност на пейсмейкъри /кардиостимулатори/, сензори за кръвно налягане, миниатюрни системи за доставка на лекарства и невростимулатори.
Разработена е биодобавка срещу бръчки
През октомври на пазара ще се появи биодобавка, която намалява бръчките! Производителите твърдят, че препарата е само смес от хранителни екстракти, които активират гените, тонизиращи кожата.
Създаден е диамантен материал с изключително ниска плътност
Американски учени са разработили материал с изключително ниска плътност на базата на нанокристални диаманти.
Иновативна мембрана предпазва от дискомфорта при използването на Plug-in слушалки
При тези, които често ползват слушалки за слушане на музика, могат да възникнат болезнени усещания, причинени от умората на слуховия орган.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Старостта е болест и тя е лечима
Експертът твърди, че старостта не трябва да се счита за нормално състояние на организма, а за патология.
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други