ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Опасен вирус атакува предприятия


  Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
  Stuxnet, който се появи през 2010 г., според някои експерти, е "прототип на кибероръжие, създаването на което ще доведе до нова надпревара във въоръжаването". Този червей е в състояние да наруши работата на автоматизираните системи за управление SCADA, създадени от Siemens. Оказа се, че основната му цел са иранските ядрени централи, но сред жертвите са били и американски компании, Русия, Великобритания, Индия и други страни.

Гледане на Кафе

  Съобщава се, че някои фрагменти от кодът на Duqu почти точно копират кода на Stuxnet. Освен това, намерените файлове на драйверите имат едни и същи цифрови подписи, като на скандалния червей. Срокът на тяхното действие изтича през август 2012 г. и са собственост на тайвански производител на електронни компоненти.
  Duqu атакува европейските компании. Основната задача на троянският кон е събирането на конфиденциална информация от съществуващото оборудване и системи, използвани за управление на производствения цикъл. Това може да бъде всяка информация, която ще е полезна при организирането на атака: скрийншоти, логове от клавиатурата, списък на стартираните процеси, информация за сметката, имена на отворени прозорци, информационна мрежа, информация за домейните, имена на дискове, файлове и т.н.
  За разлика от Stuxnet, новият вирус не създава свои модификации, но е в състояние да зареди допълнително зловредно съдържание от отдалечен сървър. Обменът на данните с такъв възел може да се осъществи по протоколи HTTP и HTTPS. Друга особеност на Duqu е ограничената продължителност: след 36 дни зловредният софтуер се самоунищожава.

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Опасен вирус атакува предприятия
Опасен вирус атакува предприятия
Специалисти от Symantec предупреждават за опасния софтуер Duqu, който поразително прилича на известния червей Stuxnet.
Учените са много близо до създаването на ваксина срещу рак
Получен е вирус, който сам намира раковите клетки и потиска растежа на метастатичните тумори, без да засяга здравите тъкани.
Американските безпилотни самолети са атакувани от вирус
Злонамерена програма се изкачи до компютрите на военновъздушна база Creech, от където се управляват повечето от безпилотните летателни апарати на U. С. ВВС, прихващаща въведената с клавиатурата информация. За сега не успяват да се ...
Могат ли да се лакират ноктите с вирус
Изследователи открили, че вирусите притежават оцветяващи свойства, неотстъпващи на традиционните пигментни оцветители.
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
На добър път в надпреварата за кибервъоръжение
Добре дошли в новата ера приятели! Тя започна преди около година, когато някакъв ирански компютър, без всякаква видима причина, започнал да се рестартира непрекъснато.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Opel разработи едноевров автомобил
Двуместният автомобил One Euro Car се отличава с леката си конструкция и изключително ниска консумация на гориво.
Индийски архитект е предложил град – тръба
Индийският студент по архитектура Абхинав Шарма предлага една много красива концепция за голям, закрит от всички страни град, който би могъл да са построи буквално над река Ямуна в Делхи.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други