ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Околните предмети се превръщат в "компютри" и "телефони"


  Японски учени са разработили система за „тотална“ допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
  Парадигмата, предложена от експерти по компютърни технологии от Токийския университет, е наречена „въвлечени в изчисления“. Има се предвид, че ролята на компютърен интерфейс и телекомуникационни устройства се изпълнява от въвлечени в процеса предмети, които не са предназначени за тази цел.

  Разбира се, съвсем без електроника, няма да се получи – става дума не за вълшебство и дори не за футуристична концепция, а за реална технология. Два работещи прототипа използват разположените наблизо видео камера, проектор и аудиосистема, създаваща строго насочен поток.
  В единия вариант, видеото и звукът се транслират върху отворена кутия за пица, което създава опростено подобие на лаптоп. Интерактивна в случая, е само настройката на звука: прокарвайки пръст по картона, потребителят може да премества виртуалния регулатор. Другият прототип използва банан, като телефон: близо разположените микрофони фокусират гласа на говорещия, а акустични устройства създават илюзията, че звукът идва директно от плода.
  И в двата случая са използвани алгоритми за разпознаване на жестове. Според участникът в проекта Alexis Zerroug, традиционната електроника изисква обучение за работа с нея, докато тук, изследователите предлагат обратния подход – да научат електрониката да разпознава специфичните жестове и движения на потребителя, които използва при взаимодействие с околните предмети.
  Тази пролет, технологията получи наградата на Френската изложба Laval Virtual 2011 г., а миналия месец проведе демонстрация на тези два прототипа, по време на Digital Content Expo 2011.

 

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Околните предмети се превръщат в компютри и телефони
Японски учени са разработили система за тотална допълнена реалност, която ще позволи на всеки заобикалящ ни предмет да стане интерактивен.
Microsoft ще пусне контролер Kinect за Windows-компютри
Корпорацията Microsoft разработва версия на контролера Kinect за персонални компютри, работещи под операционните системи Windows.
Управлението с поглед става достъпно за компютри и смартфони
Визуалното управление често се свързва със скъпи системи със специално предназначение.
Nokia обяви конкурс за мелодии
Мелодията, която спечели конкурса, ще бъде инсталирана през 2012 г. на 100 милиона Nokia-телефони, като ще се появи и в асортимента на онлайн магазина за приложения Ovi Store. Опитайте!
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Броят на севернокорейските абонати, ползващи клетъчна връзка, приближава милион
Koryolink, единственият 3G оператор в Северна Корея (КНДР), съобщава за бързо нарастване на мобилните абонати в страната.
Разработена е проекционна система за 3D-навигация на шофьорите
Пред очите на автомобилистите постоянно ще бъдат виртуална „пътеводна следа" и полезни обозначения на околните обекти.
Футуристична концепция за чадър от 2050г - Airblow 2050
Дори най-невероятните предмети на бъдещето ще се основават на технологии, които се разработват днес.
Nokia GEM – концепция за телефон със солидна сензорна повърхност
Дизайнерите от изследователския център на Nokia показват, какво би могло да бъде бъдещето на мобилните телефони.
Социалният телефон Motorola Motokey Social ще бъде пуснат в продажба от 21 ноември
Операторът Telus започва продажби на мобилните телефони Motokey Social, с корпус моноблок, на компанията Motorola Mobility.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други