ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ограниченото доверие към авторитета е полезно


  Ако вие учите някого и искате да насърчите самостоятелната му работа, старайте се, вашият обучаван да не остане с впечатлението, че сте му казали и показали всичко.
  Един от проблемите на образованието е стимулация на независим интерес на ученика съм познанието. Старателното и подробно разяснение е добро, но често разрушава стимулите за самостоятелни изследвания. Група специалисти от Лабораторията по когнитивност на ранното детство към Масачузетския технологичен институт, под ръководството на Лаура Шулц / Laura Schulz/, се опитали да определят предимствата и недостатъците на различни способи на обучение, като в експеримента участвали 85 деца в предучилищна възраст.
  Изследователите построили играчка със собствен дизайн – хитроумно сплетени цветни тръби, притежаващи няколко функции. Подръпвайки жълтата тръба, бихте могли да чуете писък; натискането на бутон осветявало синята тръба; натискането на подложка включвало мелодийка; поглеждайки в черната тръба, можело да видиш отражението си.

Гледане на Кафе
Петгодишна участничка в експеримента, проведен в Бостънския детски музей.  (снимка: Patrick Gillooly)

  Играчката била демонстрирана на децата по четири сценария. При „Педагогическият” – експериментаторът казвал на детето: „Погледни играчката! Ето как тя работи.” И два пъти демонстрирал „писъка”. Другият сценарий нарекли „Прекъсване”. Тук демонстрацията включвала същото, но след първото „писукане” експериментаторът си „спомнял”, че е „необходимо да запише нещо” и бързо излизал. Третият сценарий бил „Наивният”. "Леле, открих една играчка! Искаш ли да я видиш? "- казвал ученият и „случайно откривал” функцията с „пищенето”, като старателно се учудвал на това. Четвъртият сценарий бил наречен „Основен”. При него се казвало: „Искаш ли да видиш играчката? Погледни!” – и просто я поставяли на масата.
  Много от децата, с които бил разигран „Педагогическият” сценарий, не намерили нито една допълнителна функция. В останалите групи децата откривали средно по една – две. В допълнение, децата, подложени на „педагогическият” сценарий, играли по – малко с играчката/средно до 2 минути/. В другите групи играли малко повече от 2 минути, а при „Основният” сценарий, играта продължавала малко повече от 3 минути.
  Изводите на учените са: на първо място, важен е не характерът на демонстрацията, а впечатлението, което ситуацията оставяла у децата. Ако те имали основание да предполагат, че информираният и авторитетен възрастен им е показал всичко, те се успокоявали и не изучавали играчката самостоятелно. Допълнителният експеримент, в хода на който децата наблюдавали общуването на учения с други деца от страни, а след това получавали играчката на свое разположение, показал, че „педагогическият” сценарий не стимулирал и наблюдателите към самостоятелно изучаване.
  Учените специално отбелязват, че проучването няма за цел да се изключи от обучението демонстрацията и обяснението/самостоятелно да се научиш да четеш или да разбереш таблицата за умножение е проблематично/. Те смятат, че учителите трябва да казват нещо от рода: "Аз ви показах това, което мисля, че е вярно, но вие трябва да разгледате и други възможности", т.е. да се насажда познавателен характер, включващ ограничено доверие към авторитетите. „Проявяването на малко скромност, би могло да донесе голяма полза.” - заключава д-р Шулц.
 

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ограниченото доверие към авторитета е полезно
Ограниченото доверие към авторитета е полезно
Ако вие учите някого и искате да насърчите самостоятелната му работа, старайте се, вашият обучаван да не остане с впечатлението, че сте му казали и показали всичко.
Една от пикантните подправки способства за забележително подмладяване
За съхранението на младостта са необходими антиоксиданти. Етеричните масла, съдържащи се в пикантните билки – подправки, могат да бъдат ефективни антиоксиданти.
Photoshop ще получи средство за възстановяване на размазани снимки
Компанията Adobe демонстрира нов плъгин за редактора на изображения Photoshop, предназначен за възстановяване на размазани снимки.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
Азбука на архитектурата.
Преглед на най-известните архитектурни конструкции в света за половин минута.
Чудесата на японската кухня на ХХІ в. – стек а la delicious
Ако четете „класически рецепти” за хранене, незабавно спрете!
Ново устройство ще изключва ненужното звено в хранителната верига
Как да ядете много, без да губите фигурата си. Изобретателят на Segway знае отговора.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Как да започнете разговор с приятели или непознати – 5 проверени начина
Ако имате проблем със започването на разговор с непознати, то тези прости съвети ще ви помогнат да не се криете по ъглите на многолюдно парти или на прием.
Защо спим
Около една трета от живота ни преминава в сън. Ако ни лишат от това – ще се разболеем.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други