ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата


  Фондът New7Wonders обяви седем „нови временни чудеса на природата“.
  Временни – защото това е промеждутъчно класиране по резултатите от всеобщото гласуване. Окончателните резултати ще определи експертна група, в началото на следващата година.
  В конкурса са участвали 440 обекта от 220 страни. От декември 2007 до юли 2009 г. за тях са гласували повече от един милион ентусиасти. Към този процес се присъединиха и знаменитости. Например, аржентинският футболист Лионел Меси помоли да не забравяме водопадите Игуасу. В крайна сметка, броят на кандидатите бил сведен до седемдесет и седем. От тях специално жури избрало 28 обекта, след което преброяването на гласовете започнало отново.
И така, ето временните победители.

Гледане на Кафе
  Тропическите гори на Амазонка. Смята се, че те обхващат 7 милиона кв. км от територията на девет страни, въпреки че действителната гора днес е "само" 5,5 милиона кв. км. Тук са представени повече от половината от останалите тропически гори на планетата. Това е най-богатата на видове екосистема от тропически гори. Освен това, река Амазонка е смятана за най-голямата по обем. Пълният и разлив е по-голям от този на всички други реки, влизащи в топ десет. Тя представлява около една пета от общия речен отток на света. Амазонка е с най-обширен басейн и няма нито един мост.
 Заливът Ха Лонг, разположен във виетнамската провинция Куанг Нин. Бреговата линия - 120 км, площ - около 1553 кв. km . Той се състои от хиляди варовикови карсти и 1969 острови с различни размери и форми. Някои от островите са кухи, с огромни пещери, а върху други са селата на рибарите, ловящи в плитките води около 200 вида риба и 450 вида мекотели. Друга особеност на залива Ха Лонг е изобилието от езера във вътрешността на варовиковите острови. Например, само на о. Дау Бе има шест от тези тайнствени езера.
Водопадите на р. Игуасу са сред най – големите в света. Те имат полукръгла форма и се простират на 2700 м. От 275 водопада, най – високият е „Дяволското гърло“ – 80 м. Те са разположени на границата с бразилския щат Парана и аржентинската провинция Мисионес, заобиколени от субтропични гори, които са дом на стотици редки и изчезващи видове на флората и фауната.
Чеджу-до – вулканичен остров на 130 км от южното крайбрежие на Корея. Това е най – големият остров и най – малката провинция на страната (1 846 кв. км). Главната му забележителност е Халла-сан – изгаснал вулкан и най-висок връх в Южна Корея (1950 м). Ограден е от 360 вулкани-сателити. 
Индонезийският национален парк "Комодо" включва три големи острова: Комодо, Падар и Ринка, и множество малки (обща площ 1817 кв. km , на сушата – 603 кв. км ). Създаден е през 1980 г. за защита на Комодския варан. По-късно бил насочен към защита и на други видове, включително морски животни. Островите са с вулканичен произход.
Националният парк „Подземната река Пуерто-Принцеса“ е разположен на около 50 км северно от едноименния филипински град. Реката с дължина от 8,2 км е плавателна и се влива в Южнокитайско море. Могат да се съзерцават сталактити, сталагмити и огромни карстови пещери. Смятана е за най-дългата подземна река.
Планината Маса – символ на Южна Африка и единственият обект на планетата, в чиято чест е наречено съзвездие. Планината с плосък връх (1086 м) е издържала 6 милиона години ерозия. Тя приютява най-богатото, но и най-малко цветно царство на Земята - над 1470 вида растения, включително много редки и застрашени видове.
Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата
Обявени са седемте най-вероятни кандидати за титлата нови чудеса на природата
В конкурса са участвали 440 обекта от 220 страни. От декември 2007 до юли 2009 г. за тях са гласували повече от един милион ентусиасти.
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
Неевклидова геометрия
Много сериозни теоретични физици сега вярват, че по-високите измерения не само съществуват, но могат да обяснят някои от най дълбоките тайни на природата.
Обявени са победителите в кеймбриджския конкурс за техническа фотография
Университета в Кеймбридж (Великобритания) обобщи резултатите от ежегодния конкурс за технически фотографии.
Обявени са наградите BAFTA Video Game Awards 2013
Най-най за журито на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) е приключенската игра Journey.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Роботи – бебета ще помагат при изучаване на процеса на формиране на човешкото ходене
Механичните същества не само се движат като едногодишни деца, но са в състояние да се учат на нови движения.
Как да трансформирате грамофонна плоча във видео
Развитието на информационните технологии открива за творческите хора нови хоризонти и им позволява да създават необичайни, но забавни неща.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други