ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Обмена на информация и колективната интелигентност
 

Гледане на Кафе
Кои сме ние - тълпа от представители на един биологичен вид, като боба, или пример за еволюционно развитие?

Когато хората имат възможност да научат, какво мислят другите, мъдростта на тълпата се превръща в невежество.
  Мъдростта на тълпите – това е статистически феномен: индивидуалните убеждения се компенсират взаимно, сливайки стотици, хиляди предположения в свръхестествено точен среден отговор. Това искали да докажат учените със своя експеримент, но в хода на изследването разказали на участниците в теста за догадките на техни колеги, и всичко тръгнало наопаки. Колективната мъдрост се оказала под въпрос от факта, че знанието за други предположения, ограничило разнообразието на мнения. „ Дори умерено социално влияние може да доведе до такъв ефект ", - подчертават авторите на изследването Ян Лоренц и Хайко Рахут от швейцарският Висш технически институт.
  Този феномен е описан за първи път през 1907 г. от Франсис Галтън, който забелязал, че посетителите на панаир успели да отгатнат, теглото на бик. Феноменът получил широка известност благодарение на книгата „Мъдростта на тълпите "(2004 г.) на James Surowiecki.
  Както обяснява Surowiecki, колективната интелигентност показва своята сила само при определени условия: хората трябва да имат различни мнения и да стигнат до тях самостоятелно. Без това, мъдрост е невъзможна, както се вижда от някои пазарни рекламни „мехурчета”. Компютърната симулация на поведението на тълпата също навежда на това, че за точната оценка е необходим баланс, между потока от информация и разнообразието на мнения.
  Експериментът  Лоренц - Рахут се намира някъде, между основните събития от реалния свят и теоретичните изследвания. Те поставили 144 студенти в отделни кабини и други, които общували свободно помежду си. Били помолени да предположат, гъстотата на населението в Швейцария, дължината на границата и с Италия, броят на новите имигранти в Цюрих и броят на престъпленията, извършени през 2006 година. Участниците получили  малка парична награда в зависимост от точността на отговорите, а след отново им задавали въпроси. Едни от студентите заявили, какво мислят техните връстници по даден въпрос, а други – изказали собствено мнение.
  С течение на времето, средно-статистическият отговор, по определена тема, на изолираните студенти, ставал все по-точен, което не можело да се каже за отговорите на студентите, изпитващи влиянието на други мнения. Изследователите стигнали до следните изводи в три етапа: първо, гледните точки станали по-малко разнообразни; второ, верните отговори били групирани в периферията, а не в центъра, и трето, най - главното, студентите станали по-уверени в своите предположения.
  "Проучванията на общественото мнение и медиите допринасят значително за представата,че обществото мисли примерно еднакво" - казват учените. Така мъдростта на народа, която е само усреднено разпространение на възгледи, се възприема като знак за единство. И тогава спекуланти и политици, започват да предлагат това, което изглежда необходимо за всички, а се оказва никому ненужно.
  Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Гледане на Кафе
Дата: 19 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Обмена на информация и колективната интелигентност
Обмена на информация и колективната интелигентност
Мъдростта на тълпите – това е статистически феномен: индивидуалните убеждения се компенсират взаимно, сливайки стотици, хиляди предположения в свръхестествено точен среден отговор.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Лазер е предал информация с рекордната скорост от 26 терабайта в секунда
Първите опити за предаване на информация по оптични влакна с помощта на лазер, е свързано с нейното кодиране, по пътя на модулирането на светлинния лъч с определена честота. Направлението на новите технологии е към увеличаването на ...
Монголия
Монголците съдействали за обмена между нациите, като създали нови и усъвършенствали стари системи. Благодарение на монголците, почти всички страни излезли от своята изолация и това е първата глобализация в света.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Китай формира киберармия
Първото подразделение от 30 човека вече е застъпило на служба. Властите упорито уверяват обществеността, че задачата му ще бъде обезпечаването на мрежовата безопасност.
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Разработено е онлайн приложение за създаване на книги въз основа на материали от Уикипедия
За броени минути програмата генерира книгоподобен текст, използвайки информация, открита в онлайн енциклопедията по търсения от потребителя въпрос.
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други