ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нужно ли е да се продължава „войната с наркотиците” ?


  Борбата срещу наркотиците със силови методи е безсмислена и опасна. Така смятат участниците в неправителствената организация, обединяваща политици, писатели и милиардери. Поради това е необходимо… какво? Да се легализират.
  В четвъртък, 2 юни, неправителствената Глобална комисия по политиката в областта на наркотиците представи в Ню Йорк доклад, в който заявява, че „войната срещу наркотиците се е провалила в световен мащаб”. В състава на комисията влизат – бившите президенти на Бразилия, Колумбия и Мексико, екс премиерът на Гърция, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, бившият генерален секретар на САЩ Джордж Шулц, перуанският писател и Нобелов лауреат Марио Варгас Льоса, както и милиардерът-приключенец  Ричард Брансън.
  За доказването на своята гледна точка обществениците се опират, по – специално, на данни на ООН, според които от 1998 до 2008 г. световното потребление на канабис е нараснало с 8,5%, на кокаин с – 27%, на опиати – с 35%. Обявената преди четиридесет години от президента Никсън, локална американска война срещу наркотиците, е основната причина за седемкратното увеличение на броя на затворниците в САЩ в този период. Бившите Латиноамерикански президенти, създатели и съпредседатели на днешната Глобална комисия, заявяваха при нейното създаване, че между „войната срещу наркотиците”, корупцията в държавния апарат и въоръженото насилие съществува пряка връзка.

Гледане на Кафе
Дарлинг Форд, Манитоба, Канада, търговска плантация от марихуана. (снимка - Mike Grandmaison / All Canada Photos / Corbis).

  По същото време, опитът на Португалия, Холандия и Австралия показва, че легализацията на наркотиците не води до съществено увеличаване на употребата им. Световните знаменитости предлагат: 1) пълно декриминализиране на марихуаната, 2) спиране на углавното преследване на наркомани, 3) харчените средства за „войната срещу наркотиците” да се насочат за антинаркотична пропаганда и помощ на наркозависимите. 
  Докладът вече предизвика острата реакция на официалните лица на много държави, в това число Русия и Сащ. Представителите на Федералната служба за контрол на наркотиците в Русия нарекоха легализацията на марихуаната „недопустима”, а американските им колеги от правителствения Отдел за борба с наркотиците, направиха лицемерното изявление: „Наркоманията е болест. Тя може и трябва да бъде лекувана.” /думите са правилни, но е трудно да се каже, че те важат за политиката на САЩ./
  Ако преимуществено се отхвърлят емоционалните елементи /например, привърженикът на твърди мерки Никсън, искащ осъждането на всеки престъпник, а за противникът на „войната срещу наркотиците” и наркомана Хънтър С. Томпсън – това не важи./, то следва да се отбележи, че сред възможните последици от легализирането на наркотиците няма да е само възхода на наркомафиите /в страни с корумпиран държавен апарат/, но и край на контрола, прилаган от полицията и специалните служби, по отношение на посадъчния наркотичен материал. Какво прикриват зад програмите за шпионаж на Skype потребителите техните създателите? Те твърдят, че ги разработват не за диктаторските режими /благодарение на които по „щастливо съвпадение” правят пари в брой/, а за борба с наркомафията. И така нататък.
 

Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нужно ли е да се продължава войната с наркотиците
Нужно ли е да се продължава войната с наркотиците
Борбата срещу наркотиците със силови методи е безсмислена и опасна. Така смятат участниците в неправителствената организация, обединяваща политици, писатели и милиардери. Поради това е необходимо… какво?
Анонсирана е играта Transformers: Fall of Cybertron
Transformers: Fall of Cybertron ще бъде пряко продължение на War for Cybertron и ще доразвие историята за войната между извънземните роботи от мястото, където тя приключва в първата част. Играта е разработена от High Moon Studios.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
Еврокомисарят Нели Крус - авторското право не работи
Заместник-председателят на Европейската комисия по цифрови технологии Нели Крус разкритикува традиционната система за авторското право.
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Русия на Оскарите 2012
Въпреки безспорния авторитет в света на киното и очевидния талант, Никита Сергеевич Михалков, по някаква причина, непрекъснато е критикуван. При това, всеки жест, всяка дума ... Нито една стъпка на режисьора не минава без скандал.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Чарли Чаплин
Повече от тридесет години живях като в аквариум за златни рибки. Моят живот бе достояние на всички и на мен отвсякъде ми оказваха натиск. Но каквито и да са моите лични убеждения, аз настоявам, че те са непоколебимо честни, аз се придържам ...
Разработено е уникално оръжие на базата на електромагнитни вълни
Външно AID наподобява футуристично оръдие, управлявано с джойстик. Може да се прицелваш от екрана на компютър. Основният недостатък на разработката е нейната големина достигаща 2 – 3 метра.
В PSN се появи допълнението inFAMOUS 2: Festival of Blood
В продажба е самостоятелното допълнение inFAMOUS 2: Festival of Blood, съобщава издателство Sony Computer Entertainment (SCE).
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други