ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии

  Спиртът и много почистващи препарати на хлорна основа са не лоши дезинфектанти, но употребата им в медицината не е много удобна. Често и доста по-силни препарати не успяват да се справят с така наречените супер бактерии, устойчиви на масовите антибиотици.
  Особено опасни в това отношение са био-покритията – конгломерат от микроорганизми, разположени върху някаква повърхност. При това, едноклетъчните са прикрепени един към друг и потопени в слуз. Дори убиването на микроорганизмите от външните слоеве не би довело до смъртта на тези, които живеят в „по-вътрешно“ ниво. След дезинфекция, мястото на убитите се заема от нови микроби. В наше време, за ефективна борба с био покритията се смята тяхното механично очистване – мероприятие, само по себе си опасно за този, който извършва дезинфекцията.

Гледане на Кафе
Христоматиен пример за биофилм, образуващ се в болнични условия върху катетър. В този случай преобладава Staphylococcus aureus, най-масовият причинител на вътреболнични инфекции. (снимка: Wikimedia Commons)

  Дори и механичното почистване не гарантира успех – всеки знае, колко е трудно напълно да премахнеш специфичния биофилм при миене на зъбите. Вътреболничните инфекции, които в САЩ са сред първите 5 причини за висока смъртност, често се предизвикват именно от такива биофилми, развиващи се върху медицинското оборудване. Годишно в тази страна се регистрират около 1,7 милиона случаи на вътреболнични инфекции, причинени от всички видове микроорганизми. Всички те, довеждат до смъртта на около 90 хиляди души.

Гелът напълно е очистил повърхността от биопокритието. (снимка: IBM)

  За да намерят нов метод за предотвратяване на такива инфекции и по-специално, за да се осигури надеждна стерилизация на медицинското оборудване и други области, подложени на появата на биофилм, разработчиците на IBM са създали хидрогел, състоящ се от положително заредени полимерни макромолекули, които при контакт с вода, я включват в структурата си. За да започне този процес, гелът трябва да се затопли до температурата на тялото.
  Благодарение на положителния заряд хидрогелът привлича всичко с отрицателен заряд и най-важното, отрицателно заредените мембрани на едноклетъчните организми. Освен това, след попадането в хидрогела (в резултат на притеглянето) такива мембрани се разрушават, което гарантира унищожаването на всички едноклетъчни. Принципно бактериите нямат механизъм за формиране на резистентност към този метод на дезинфекция: ако мембраната изгуби отрицателния си заряд, тя престава да функционира и бактериите умират във всички случаи. Очевидно, просто не може да има микроорганизми, устойчиви на новия хидрогел.


  Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани. Следователно, може да се използва за обработка на рани, премахвайки всички микроорганизми.

  Материалът е евтин, а активното вещество е малко - по-голямата част от масата и обема е добавена вода:
   Доклад за проучването е публикуван в списание Angewandte Chemie.
Подготвено по материали на IBM.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти януари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Дори микробите харесват Моцарт
Операторите на една от пречиствателните станции в Германия твърдят, че използваните в процеса на очистване бактерии са започнали да работят по – ефективно, след като редовно им пускали музика на великия композитор.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други