ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нов фотоапарат снима през стени

Гледане на Кафе
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване. Те са измислили фемтосекундна динамична система за предаване на изображение.
" Нашето откритие позволява облъчването на предметите, като с рентген, но без рентгенови лъчи" – заявява физика Рамеш Раскар от  Масачузетския технологичен институт /MIT/, ръководител на групата Camera Culture, занимаваща се с разработки на нов тип камери.
  Същността на системата е в това, че произвежда светлина с висока интензивност с помощта на фемтосекунден лазер, съобщава inforotor. Проблясъците на светлина са ултракратки, те продължават само една квадрилионна част от секундата. Светлината трябва да бъде отразена и да отскочи от обектите, които се снимат. И ако например, зад ъгъла по отношение на сниманата сцена, има някои елементи, светлината ще бъде отразена от тях и ще се върне в сензорите на камерата. В самото устройство има сложен компютърен алгоритъм, изчисляващ времето и разстоянието, което е изминал всеки от отразените пиксели. Получените данни ще се използват за възпроизвеждане на заснетата сцена.
  Днес системата с такава „рентгенова” фотография се намира още в ранен стадий на разработки и тестове, и при фотокамерата възникват трудности, ако се снима сцена с голямо количество предмети. Въпреки това е възможно, след няколко години, този фотоапарат да бъде пуснат.
  Сферите на приложение на такова изобретение са много. Не само за любопитните папараци и любвеобилните донжуановци. Такава камера би била изключително удобна при спасителни операции, като ще могат да се правят снимки на труднодостъпни места под развалини. В медицината, ендоскопските изследвания биха се извършвали на съвсем ново ниво. И още – в робототехниката. Самоуправляващите се машини ще могат много по-ясно да разпознават и оценяват заобикалящата ги среда.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нов фотоапарат снима през стени
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Canon представи професионалният огледално-рефлексен фотоапарат EOS-1D X
Canon представи днес огледалният фотоапарат EOS-1D X, оборудван с 18-мегапикселов сензор CMOS.
Разработва се фотоапарат фокусиращ след снимане
Технологията, която може да промени представата за фотографията, е описана от Ren Ng в докторската му дисертация, която той защитава преди 5 години в Станфордския университет.
Автомобил за слепи ще се появи през 2011
Възможно е още през 2011 г. да се пови автомобил за хора с пълна загуба на зрението. Проекта се разработва от американски учени съвместно със сътрудниците на националната федерация на слепите в САЩ.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
Samsung започва производството на гъвкави AMOLED-дисплеи през 2012
През второто тримесечие на следващата година, Samsung възнамеряват да започнат масовото производство на гъвкави дисплеи за преносими устройства.
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
8 причини да напуснете работа през 2013
Превод на нашумялата статия на Джеймс Алтушер/James Altucher/ – инвеститор, предприемач и автор на множество публикации.
Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
Продажбата на раницата LA Martin Jetpack ще започне през 2012 година
Цената на оригиналният апарат за самостоятелен полет е 100 хиляди долара, включвайки и двуседмичен курс на обучение.
123456 ... 30
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други