ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нов препарат забавя развитието на катаракта


Гледане на Кафе
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд (Австралия).
  Препаратът на фармацевтичната компания Calpain Therapeutics се фокусира върху протеините в тъканите на окото. При активиране от различни тригери, включително и тези, които са свързани със стареенето, този белтък причинява потъмняване на лещата. Катарактът е основна причина за слепотата.
  Въпреки, че катаракта се развива в повечето случаи при стареене, понякога заболяването може да бъде провокирано от диабет, травми на очите, въздействие на слънчевите ултравиолетови лъчи, продължителен прием на стероидни препарати, пушене и злоупотреба с алкохол. Според Международната агенция за предотвратяване на слепота, близо 18 милиона души днес са слепи поради катаракти, като много от тях живеят в бедните страни.
  В момента няма лекарства, предотвратяващи или връщащи развитието на катаракта. Единственият метод на лечение е хирургично отстраняване на потъмнялата леща и подмяната и с изкуствена. Всяка година в Австралия се провеждат повече от 200 хиляди такива операции, а в Съединените щати - около 3,4 милиона.
  Тестването на препарата, разработен от Calpain Therapeutics, показва, че той значително забавя развитието на катаракта. Лекарството може да се произвежда под формата на капки или мехлем, с които трябва да се лекуват и двете очи, всяка вечер преди лягане. Катаракта може да бъде открит в ранен стадий при обикновен очен преглед. След като болестта е диагностицирана, можете да започнете лечението с новото лекарство, което забавя болестта. Дори ако катаракта е само в едното око, шансовете да се появи и в другото, са големи, затова трябва да се обработват и двете очи. Гледане на Кафе
Дата: 6 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нов препарат забавя развитието на катаракта
Нов препарат забавя развитието на катаракта
Учените, създали първият в света медикамент забавящ развитието на катаракта, са сред петте финалисти на конкурса за бизнес-проект, организиран от Университета на Куинсланд.
Лукът забавя стареенето
На всички е добре известно, че лукът укрепва имунитета, дезинфекцира и лекува от инфекции. Оказва се, че освен всички целебни свойства, лукът може да забави стареенето.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Как да трансформирате грамофонна плоча във видео
Развитието на информационните технологии открива за творческите хора нови хоризонти и им позволява да създават необичайни, но забавни неща.
Идентифицирани са стволовите клетки, иницииращи растежа на косата
Сътрудници на Йейлския университет са открили източника на сигнали, който предизвиква растежа на косата. Откритието може да доведе до развитието на иновативни методи за лечение на плешивост.
Тай чи, Тай чи чуан и китайската философия
В китайската цивилизация могат да се обособят две основни културни традиции, които са противоположни и са свързани с две основни тенденции в развитието на китайската философия.
Отсъствието на баща влияе върху половото съзряване на момчетата
Момчетата, растящи без баща, достигат по – късно полова зрелост от връстниците си, но по – рано стават бащи. Това е заключението на учени от Лондонското училище по икономика -Великобритания.
Иван Мърквичка
През 1896 г. Мърквичка заедно с Константин Величков и Антон Митов основават Държавното рисувално училище в София, и става пръв негов директор /1896-1900/. Мърквичка участва в развитието на почти всички живописни жанрове - битов селски ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други