ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия


Гледане на Кафе
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно. Е, или поне в продължение на хиляди години. В същото време той издържа на екстремални температури до 1000 градуса по Целзий. Направен е от обикновено стъкло.
  Същността на изобретението се състои в това, че структурата на стъклото се променя на нанониво, както и плоскостта на поляризация. Това дава възможност да се създават микроскопични точки, всяка от които отразява светлината по различен начин. Съответно, при четене на информацията от диска, отразените светлинни лъчи ще се пречупват и поляризират по своему, което ще бъде критерий за разграничаване на данните в него.
  Появата на технологиите за промяна на поляризацията в оптическите дискове е ключовият пробив при съхранението на информация. Дискът като основа си остава поликарбонатен, за да не се оскъпява, а по повърхността му се нанася стъкло със споменатите свойства.
  Животът на такъв диск варира от хиляда до няколко хиляди години. Обикновеното CD рядко надвишава 5 години, а флаш-картата, при най – внимателно използване, рядко надхвърля 10 години. По – рано се съобщаваше за разработката на така нареченият М-диск, чийто живот е също впечатляващ – хилядолетие. Той беше разработен специално по поръчка на Пентагона, а по – късно изобретението просто беше комерсиализирано.
  За сравнение, информацията в египетските пирамиди е отпреди 4500 години. Гледане на Кафе
Дата: 29 - ти август 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Новият компактдиск ще може да съхранява данните с хилядолетия
Английски учени заявиха, че са разработили диск, който може да съхранява данните вечно.
Изпробвана е плаваща вятърна турбина, която може да съхранява енергия
Инсталацията, създадена в Швеция, не само превръща вятърната енергия в електричество, но може да се използва като място за съхранение на кинетична енергия.
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Роман Полански и новият му филм Carnage
Независимо от факта, че животът на 78-годишния режисьор е по-скоро трилър, а биографията му е пълна със съдебни процеси и обвинения в най-невъобразими грехове, всеки от филмите му е събитие, и на режисьорският му талант се покланят ...
Стъкло, което може да се навива на руло
Тери Oтт, инженер от Corning Inc., разработил начин за серийно производство на гъвкаво стъкло, което буквално може да се навива на рула.
Конфуций
Една от най – великите личности в историята на човечеството е китайският философ Конфуций. Той разработва учение опиращо се на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на народа с личния си пример. Повече ...
Скоро по нивите могат да се появят автоматични трактори
Създадената в Белгия машина може самостоятелно да регулира скоростта си и реда на работа, приспособявайки се към състоянието на почвата.
Ето как ще изглежда и работи новата Opera, използваща WebKit
Новият браузър Opera Ice, използващ WebKit, ще бъде показан официално само след няколко седмици.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Тим Шафер представи играта Happy Action Theatre
Студиото Double Fine представи новият си проект Happy Action Theatre - набор от аркадни мини-игри за Kinect манипулатор.
123456 ... 44
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други