ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти


  Изследователи от Северозападния университет (САЩ) са открили начин за десетократно подобряване на ключовите характеристики на литиево-йонните батерии – зареждане, капацитет и скорост.
  В литиево-йонната батерия енергията се генерира от химическа реакция, чрез която литиевите йони се движат през електролита от анода към катода. По време на зареждане йоните се движат в обратната посока. Капацитет на батерията зависи от броя на йоните, които могат да се настанят върху анода или катода, а времето за зареждане – от скоростта на йоните.

Гледане на Кафе
проф. Харолд Kунг

  Американски учени, работещи под ръководството на проф. Харолд Kунг(Harold Kung), направили промени в структурата на електродите: за да увеличат капацитета, между пластините графен били поставени силициеви клъстери. Скоростта на зареждане повишили посредством малки (10-20 нанометра в диаметър) дупки в графеновите пластини, ускоряващи преминаването на литиевите йони.
  В резултат на тези подобрения, както твърдят, скоростта и капацитетът се увеличават 10 пъти в сравнение със съществуващите батерии. Г-н Кунг казва, че дори след 150 цикъла на зареждане, което стига за една година използване на портативното устройство, новите батерии са пет пъти по-ефективни от обичайните.
  Учените предполагат, че новата технология ще излезе на пазара в рамките на три до пет години.

Гледане на Кафе
Дата: 18 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти
Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти
Изследователи от Северозападния университет (САЩ) са открили начин за десетократно подобряване на ключовите характеристики на литиево-йонните батерии – зареждане, капацитет и скорост.
Учени открили уникални свойства на светлината
Група учени под ръководството на Стивън Ранд е открила, че при подходяща интензивност, когато светлината преминава през материал, не провеждащ електричество, светлинното поле е способно да създава магнитно въздействие, което е 100 ...
Цветочувствителните слънчеви батерии - с ново ниво на ефективност
Променяйки компонентите и цвета на фотоелектрическия конвертор, швейцарски учени са успели да повишат този показател до 12.3%.
Революционна технология ще предпазва джаджите от вода
Компанията HzO съобщи за разработката на технология, предназначена за защита на електроника и други материали от въздействието на водата.
Google представи нова версия на Android
На конференцията Google I/O 2011 /проведена на 10-11 май 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния/, компанията Google направи няколко анонса, свързани с мобилната операционна система Android.
Мобилен дом-трансформер ще приютява пострадали от стихийно бедствие
Японските инженери се надяват, че тяхното съоръжение ще стане по-удобна алтернатива на палатки и други временни приюти за тези, които са загубили подслон.
Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Предлагат алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции.
Създателите на Skype и Kazaa отварят нова видео услуга
Янус Фрийс, един от създателите на Kazaa и мрежата за интернет- телефония Skype, е основал нова видео услуга - Vdio.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
123456 ... 18
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други