ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра

  Някои въпроси от епоса на студения синтез в края на 1980-те и досега остават без отговор. Тяхната същност не се е променила особено от 1960 г., когато са повдигнати за пръв път. Тук попадат и въпросите, защо кокошката не може да снася яйца с твърда черупка без достъп на калций, при наличие на калий, защо в човешката кръв има въглероден окис, без хората да са вдишвали този газ и защо се появяват милиони неутрони след всяка мълния - без очевидни физически причини...
  Накрая, остава напълно неясно формирането на излишък от кислород-17 и кислород-18 на Земята. И тук, процентното им съотношение е далеч по-голямо отколкото на Слънцето, където процентът на кислород-16 е много по-висок. Теоретично, тези по-тежки изотопи би трябвало да се задържат там, където гравитацията е по-голяма, т.е. - картината би трябвало да е противоположна.
  Всичко това все още притеснява някои учени. Например, Джоузеф Заводни, служител на НАСА, работещ в изследователският център Лънгли, предлага алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции. Накратко тя се свежда до факта, че ядрата на атомите могат спонтанно да поглъщат бавните /много бавните/ неутрони и според степента на натрупване стават по-нестабилни. В резултат на това, един от неутроните се разпада на електрон, протон и антинеутрино. Разбира се, при това, електронът излита от ядрото. Нестабилният атом се превръща в по-стабилен изотоп на друг елемент, със същата или много сходна маса. Лесно е да се отгатне, че теоретично излитащият електрон има енергетична стойност.

Гледане на Кафе
Джоузеф Заводни държи устройството за метало хидриди, с което се провеждат експериментите. /Тук и долу илюстрациите са на NASA Jet Propulsion Laboratory/

  Според теорията на г-н Заводни, подходящи материали за тази ниско енергийна ядрена реакция биха били водород, никел и въглерод. От изложеното следва, че такива реакции не пораждат йонизиращо лъчение. Изследователят възнамерява да извлече енергията от този процес с помощта на патентованият през 2011 г. плазмо-поляритетен метод, задействан в металхидридна среда.
  Неговият съавтор, Луис Ларсен (Lewis Larsen), на събрание на американското атомно дружество през ноември 2012 г. предположил, че е възможно спонтанното протичане на такива ниско енергийни реакции по време на буря и това би обяснило появата на голямото количество неутрони след всеки удар на мълния. Развивайки мисълта си, той казва,че тези процеси имат място на Земята от самото и създаване и именно те са отговорни за натрупването на споменатите редки изотопни форми на кислорода, които липсват на Слънцето, в чиято атмосфера няма мълнии.
  Джоузеф Заводни предполага, че основната трудност в такъв процес е -  генерирането на ултра-бавни неутрони без големи енергозагуби, тъй като, ако са твърде големи, то ниско енергийните ядрени реакции ще погълнат повече енергия, отколкото могат да дадат.

  В теоретично изработената от изследователите схема се предлага използването на никелов металхидрид, съдържащ водород. В такъв хидрид водородът е йонизиран: всеки негов атом е лишен от електрон и има само протон. Тогава, електроните в метала, изкуствено принудени да варират в определен ритъм, са заставени да предават енергията на своите колебания на малка част от тези електрони. Последните се сливат с близо разположените протони /водород/ и това позволява формирането на ултра бавни неутрони.

  Ако теорията на г-н Заводни е вярна, тези неутрони трябва незабавно да се захванат за атомните ядра на никела. След споменатите процеси, ядрата на такива атоми ще формират атомни ядра на мед, освобождавайки значително количество енергия. Енергията няма да бъде толкова, колкото при високо енергийните ядрени процеси, тук ядрен взрив е невъзможен, но ще е напълно достатъчна за мирни цели.
  Дори ако всичко това е вярно/експериментално не е потвърдено/, разумно ли е толкова скъп метал, като никела, да се превръща в основно гориво на човечеството? Според изчисленията на авторите, само 1% от годишния добив на никел би трябвало да задоволи всички световни енергийни нужди, при това на цена, четири пъти по-ниска от варианта с въглищата.
  Разбира се, такава смела оценка преди пуска на промишлена централа е малко преждевременно. Като цяло цифрите не изглеждат преувеличени: в подобен процес няма нужда от скъп корпус на реактора, защита от отпадните продукти и т.н., което дава надежда за по-ниска цена. В общоприетият смисъл на думата, няма ядрени отпадъци: медта е изключително използван метал. Теоретично, в бъдеще, с изключение на никела, може да се използват същите въглища, по-точно – въглеродът, който при подобни реакции може да бъде превърнат в азот.

Проектни модели на космически апарати с ниско енергийни ядрени реакции, разработени от НАСА и Spaceworks.

  Ключът към успеха на такъв тип реактори е – създаването на „правилни“ изкуствени трептения в електроните на металните хидриди. „изглежда, че нужните /за това/ честоти лежат, както се казва, в „долината на недостъпност“. Между, да речем, 5 или 7 THz и 30 THz. Ние наистина нямаме ефективни източници за създаване на контролирана от нас честота ". - казва г-н Заводни.
  Първият експеримент – в случай на успех и повтаряемост – трябва само да потвърди предполагаемото естество на ниско енергийните ядрени реакции. Решението на последващите проблеми с техническата реализация, е работа на инженери, а не на физици, смятат изследователите.
  „Всичко, от което имаме нужда, е убедително да докажем, че нашата система работи /по принцип/. Когато това стане, всички ще се хвърлят да инвестират в процеса.“ - добавя Джоузеф Заводни.
По материали на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Нова теория предполага възможността за ядрена реакция без разделяне или сливане на ядра
Предлагат алтернативна теория за ниско енергийни ядрени реакции.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
Google представи нова версия на Android
На конференцията Google I/O 2011 /проведена на 10-11 май 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния/, компанията Google направи няколко анонса, свързани с мобилната операционна система Android.
Създателите на Skype и Kazaa отварят нова видео услуга
Янус Фрийс, един от създателите на Kazaa и мрежата за интернет- телефония Skype, е основал нова видео услуга - Vdio.
Google ще пуска услуга за бърза доставка на стоки
Според вестник Wall Street Journal, можем да очакваме нова услуга на Google за експресна доставка на стоки, закупени в интернет.
Нова технология ще повиши капацитета на литиево-йонните батерии 10 пъти
Изследователи от Северозападния университет (САЩ) са открили начин за десетократно подобряване на ключовите характеристики на литиево-йонните батерии – зареждане, капацитет и скорост.
Културата Мочика
Съществува теория, че една от причините за гибелта на културата Мочика, са нейните кървави ритуали, нейната религиозна ожесточеност. По този начин мочика сами се лишили от бъдеще.
Да се инвестира в ядрена енергетика е безперспективно
Дерек Абът, професор по електротехника от университета в Аделаида /Австралия/, показа, че ядрената енергетика никога няма да може да удовлетвори енергийните нужди на човечеството, така че има смисъл да се инвестира в други, по-обещаващи ...
Сюжетът на филма ще зависи от реакцията на зрителя
В американският град Остин /щата Тексас/, на фестивала на експерименталното изкуство South By Southwest, е преминала премиерата на приключенския филм Unsound. Музикалният съпровод, нюансите на фабулата и даже финалът, са се сменяли ...
Нова супер кола с ракетен двигател
В близко време трябва да се състоят изпитанията на ракетен двигател, който ще бъде поставен на новия супер автомобил и ще му позволи да развие скорост до 1600 км/ч
123456 ... 15
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други