ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Ние виждаме целия свят през „очилата на пола“


  Половият въпрос е толкова важен, че в неговата светлина ние възприемаме целия свят.
  Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
  Разбира се, огромна роля за това играе езикът. Например, в немският език Луна е от мъжки род(Der Mond), а в испанският – от женски(La Luna). Интересно е, какво мислят за това билингвистите!?
  Освен това, предметите „придобиват“ полова принадлежност чрез външният си вид. Дейвид Гал, и Джеймс Уилки, от Северозападния университет (САЩ) твърдят, че месните ястия се възприемат за по-мъжествени, а салатите и млечните продукти – за по - женствени. Масата или кошчето за боклук „сменят“ пола си в зависимост от това, какви са формите им – ъгловати или заоблени.

Гледане на Кафе
Франк Запа. Honey, don’t you want a man like me? /Скъпа, не искате един човек като мен?/

  Г-н Уилки и психологът Гален Боденхаузен изясниха, че тази тенденция се отнася и за абстрактните понятия. Те помолили доброволци да оценят чуждестранни имена и фамилии(например, Алексеев). Установило се, че когато името е нечетно число, то по – често се възприемало като мъжко, а ако е четно – като женско. Любопитното е, че никой от участниците в експеримента не признавал, че числата по някакъв начин са повлияли на неговото мнение.
  След това Уилки и Боденхаузен показали на анкетираните снимки на бебета. Ситуацията била същата: първото бебе по – често смятали, че е момче, а второто – момиче. И отново – никаква представа у участниците, че са манипулирани от цифрите.
  Експериментът бил проведен първо в САЩ, а после повторен в Индия – с еднакви резултати. Интересно е, че тази идея има своите корени в древността: и питагорейците, и китайските философи, дали на нечетните числа мъжки род, а на четните - женски.
  Стремежът ни да виждаме пола във всичко, дори и в цифрите, ни напомня, колко е важен въпросът за половата принадлежност при възприемането ни на света. Съобразно пола, се променя и нашето отношение. Например, изследователи от университета в Станфорд (САЩ) наблюдавали, как хората си взаимодействат с компютър, говорещ им с мъжки или женски глас. Установило се, че в първият случай, той се възприемал като по -  дружелюбен, надежден и информиран, въпреки, че хората прекрасно знаели, че става въпрос за машина, а не за човек.
Какъв е първият въпрос който ви идва на ум, когато трябва да разговаряте с непознат по телефона? Ако не знаем пола на този, с който говорим, не знаем как да говорим с него. Полът ни помага да разберем, как един или друг човек е свързан с останалия свят. Отчасти поради тази причина, всичко в света ние възприемаме през призмата на пола.

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Ние виждаме целия свят през очилата на пола
Абстрактните неща не са изключение. По този начин, представителите на почти всички култури възприемат нечетните числа, като израз на мъжественост, а четните – на женственост.
Нилс Бор
След Айнщайн, Нилс Бор е физикът с най – голямо влияние през 20 в. Той е всепризнат баща на модерната квантова теория. Увековечен из целия свят върху марки, емблеми и други забележителни документи, атомът на Бор наподобява Слънчевата ...
Тайните на хаоса през погледа на Никола Кесаровски
Сигурен съм и от опит знам, че дори само споменаването на двете думички - диференциални уравнения / не стига, че са уравнения, ами са и диференциални! Все мръсни думи, както казва един познат художник / - предизвиква у повечето хора ...
Социалните мрежи са се родили още през XVII век
Нищо ново под слънцето, дори и социалните мрежи. Точно от същата страст за комуникация е била обхваната просветената част на Европа през XVII-XVIII век.
Надуваем фенер за южните страни от Третия свят
В САЩ е разработено евтино и лесно преносимо осветително тяло на слънчева енергия.
Четиригодишна експресионистка излага своите работи в Ню Йорк
На 4 юни 2011 г. в Ню Йорк бе открита самостоятелната изложба на художничката Aelita Andre, родена през 2007 г.
Социалната мрежа Google плюс започва регистрация на бизнес страници
Google разширява възможностите на социалната мрежа Google плюс, която стартира през юни.
Нов фотоапарат снима през стени
Физици от Масачузетския технологичен институт са разработили нов тип камера. Последната разработка на американските учени скоро ще предизвика истинско объркване.
Nokia обяви конкурс за мелодии
Мелодията, която спечели конкурса, ще бъде инсталирана през 2012 г. на 100 милиона Nokia-телефони, като ще се появи и в асортимента на онлайн магазина за приложения Ovi Store. Опитайте!
Интервю с Ларс Хинрикс - основателят на XING
Появилата се през 2003 г. първа европейска бизнес мрежа XING, успя да купи турската мрежа Cember и две испански Neurona и eConozco. Като основен фактор за успеха на този проект, експертите определят неговата многоезичност: в момента ...
123456 ... 32
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други