ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Непосредствено и Опосредствано


Гледане на Кафе
Ръстът на даден човек може да се измери непосредствено, като се употреби линия с деление на сантиметри, а Талес , шест века преди нашата ера, решил задачата, как да измери височината на пирамида.
В момента, когато дължината на неговата сянка била равна на ръста му, той измерил дължината на сянката на пирамидата. Следователно измерил височината на пирамидата не непосредствено, а опосредствано, като включил математически пресмятания в умозаключението: щом като дължината на моята сянка в този момент е равна на моя ръст, значи и дължината на сянката на пирамидата е равна на височината и.
  Опосредстването, в широкия смисъл на това понятие, означава обобщаване/чрез мислене/ , на онези сведения от заобикалящия ни свят, получени чрез нашите сетивни органи, вследствие на въздействията на този външен свят върху тях. Затова възприемането ни осигурява непосредствено опознаване на света, а мисленето – опосредствано опознаване на онова, което не може да бъде опознато непосредствено.
  Гледане на Кафе
Дата: 3 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Непосредствено и Опосредствано
Непосредствено и Опосредствано
Ръстът на даден човек може да се измери непосредствено, като се употреби линия с деление на сантиметри, а Талес , шест века преди нашата ера, решил задачата, как да измери височината на пирамида
В Италия е открита - водата на радостта
В тосканската област Мерема, до град Скарлино/Италия/ е открит необикновен термален извор, в който след като се изкъпеш, се зареждаш с бодрост и добро настроение.
Учени говорят за осем тайни на човешкото тяло
Английски изследователи обявиха 8 интересни тайни за човешкото тяло. Чрез своите изследвания учените разкрили причините за изтръпванията на страната, за появата на киселини в стомаха, тайните за управлението на слуха и много други.
Започнаха гаданията за Нобеловите награди
На 3 октомври започва обявяването на новите Нобелови лауреати. За научния свят те са нещо като Оскар: всички ругаят лошия вкус на наградния комитет, но всички следят с нетърпение развоя на събитията, опитвайки се да предскажат победителите ...
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Римските проститутки са убивали децата си
На полето в Hamblеden -Бъкингамшир, Великобритания-, археолозите открили масов гроб, съдържащ останките на 97 деца, загинали приблизително на една и съща възраст.
Очаквайте ерата на добрите новини
Добрите новини, ако сте забелязали, се срещат много рядко. По някакъв начин ние се справяме с това.
Как са еволюирали компютърните вируси
И накрая, най – разпространения вид киберпрестъпници, е кражбата на информация. В тази сфера се появи нова цел – промишления шпионаж, като се добавиха и потенциални играчи - държавни правителства, военни структури и крупни компании
Човешки лактоферин – един от най-интересните лекарствени белтъци
Убива вируси, гъбички и има антиоксидантно действие, без да засяга естествената микрофлора, включително и тази на червата.
Древна Месопотамия
Месопотамската цивилизация е една от най – древните, ако не и най – древната в света. Именно в Шумер, в края на ІV-то хилядолетие пр.н.е., човешкото общество, едва ли не за пръв път, излиза от първобитния стадий и встъпва в епохата ...
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други