ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Тайфуните ще бъдат унищожавани из-под водата: неочаквано решение на японски изобретател

Гледане на Кафе
Японският изобретател Исе Коге  предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.Задачата на тези подводници ще се състои, в изпомпване на студена вода от недрата на океана /около 30 м дълбочина/  към повърхността, нагрята до 25о С. При тези и единствено при тези условия, бурята се превръща в тайфун, или така наречения ураган, или тропически циклон.
  Такива циклони при преминаването си над сушата предизвикват катастрофални последствия.Така например, щетите от наводненията в Ню Орлиънс под влияние на скандалния ураган „Катрин”,са около 100 милиарда долара. Загинали са и почти 2000 човека. Разбира се, строителството или преоборудването на 20 подводници, които да реализират идеята на Коге-сан, ще струва далеч по-евтино. Всяка подводница, трябва да бъде снабдена с мощни помпи, които са в състояние да изпомпват до 500 тона студена вода. Според изчисленията, за час подводните помпи понижават температурата на повърхностния воден слой с около 3о С, на значителна площ. При тези условия циклон не може да се образува, а образувалия се – бързо се разпада.
  Въпреки това, авторът на статии за изобретения в списание „Дискавъри” Трейси Стедтер, задава неочакван въпрос – а нужно ли е да унищожаваме ураганите? Може би, бурите и ураганите играят в нашата екосистема някаква неизвестна за нас, но важна роля? Този въпрос изобличава г-жа Стедтер в пристрастието и към „необузданата” екология. По данни за цялата планета: за година, от урагани загиват средно стотици хиляди хора, а в отделни години – милиони.
  За „екологичните” урагани, си струва да се попитат оживелите родственици на загиналите!
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Неочаквано решение на японски изобретател
Неочаквано решение на японски изобретател
Японският изобретател Исе Коге предлага, тайфуните да бъдат унищожавани из-под водата с помощта на специално изработени подводни помпи.
Японски автобус за пътуване първа класа
Японците, както е известно, са експерти по личния комфорт. Затова не е изненадващо, че точно в Япония е създаден най – комфортния в света автобус.
Компютърът се е научил да разпознава езика на жестовете
Японски изследователи от университетите в Осака и Шиншу са разработили система, способна да преобразува жестовете от езика на глухонемите в символи.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Японски учени са създали изкуствена кост от колаген на риба
Групата на Junzo Tanaka от Токийският технологичен институт успешно създаде изкуствена кост от рибени люспи.
Японски чудовища
Японците са уникални в много отношения, а фолклорните им чудовища – още повече.
Как да превърнем масата във високоговорител
За тези, които искат музиката постоянно да е с тях, но ги мързи да носят обемистите колонки, сега има удобно решение.
Цай Лун
Откриването на хартията дава мощен тласък в културното развитие на Китай. След второто столетие, в течение на 7 -8 века, китайската цивилизация според повечето преценки е най – напредналата в света. Липсата на подходящ за писане материал ...
Учат изкуствен интелект да играе ръчно на компютърни игри
По начало, значението на думите за компютъра е неизвестно. Regina Barzilay и колегите и са предложили просто решение на идеята – обикновена компютърна стратегия с вградено ръководство за играча.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други