ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Невидимото богатство на Денис Ричи


  Попитайте зад първия ъгъл, кой от големите IT специалисти почина през октомври и десет от десет души ще ви отговорят – Стив Джобс. Имаше обаче още една голяма загуба. Седмица след съоснователя на Apple, от живота си отиде и Денис МакАлистър Ричи.

Гледане на Кафе
"Това емного просто нещо, но да разбереш простотата му, трябва да си гений." - ето така, Денис Ричи, с обичайния си шеговит маниер, описва една от разработките си. Той дал характеристика на всичко, над което някога е работил. Колегите му си го спомнят, като автор на лаконични, прости и прозрачни конструкции - все едно, дали става дума за програми или статии.

Този брадат, ексцентричен веселяк се отличавал от всички известни компютърни гении, с всяка черта на своя характер и начин на живот. Той не захвърля Института заради бизнеса, не харесва публичността и се качва на трибуната, само за да получи скромно поредната награда, и накрая - за седемдесет години живот, така и не натрупал милиарди, а като цяло - никога не се и опитвал. Въпреки всичко това, Ричи присъства буквално във всяко съвременно цифрово устройство и програма – но кой си спомня, кой е той и какво именно е направил?
  Детството и юношеството на Денис/р. 1941 г./ преминали в квартал на Ню Йорк в следвоенните години. Затова не е изненадващо, че с компютрите се среща за пръв път вече като студент в Харвардския университет, където учи физика и математика. Размишлявайки, какво да прави след дипломирането си, Ричи взима едно от тези остроумни решения, които впоследствие ще пълнят живота му: той решава, че не е достатъчно умен за кариера във физиката и се обръща към изчислителната техника.
  Това е последвано от работа в легендарния Масачузетски технологичен институт (MIT), по покана на "отбранителната индустрия" и отказ от него ("шестдесетте са навън, твърде късно е за ядрена бомба, не мислите ли?"). Заема мястото си в Bell Labs, тогава изследователско подразделение на  телефонният гигант AT & T. Тук Денис ще прекара следващите четиридесет години от живота си.
  Първият голям проект за Ричи, става новият език за програмиране. Заслужава да се отбележи, че в тези години, компютърните езици (Fortran, Cobol) са се писали, за да се облекчи използването на още тромавите изчислителни машини, далеч от цифровата технология. Разработеният от Ричи и неговия колега Брайън Керниган език С, става първият популярен компютърен език(впрочем, Керниган уверява, че всичко изцяло било направено от Денис). Има и някаква ирония във факта, че е създаден от „непрофесионалисти“: Ричи бил физик, а Керниган електротехник по образование.
„С“/чете се като „Си“/може да бъде представен като прост, много бърз инструмент за писане на програми, лесно преносим между различни операционни системи и архитектури. Той значително облекчил труда на разработчиците на софтуерни системи, принудени по – рано да пишат на Асемблер, т.е. с машинни кодове, уникални за всяка конкретна компютърна архитектура.
  Благодарение на простотата и яснотата, „C“  става популярен извън тесния кръг на ИТ професионалистите: той бил пренесен на всяка операционна система и архитектура, която е съществувала някога. Което е още по-важно, заложените в него принципи, полагат основите за по-късните и съвършени разработки: идеята, правилата, граматиката на „C“, така или иначе, се използват в C + + и C #, Java, Python, PHP, и в безброй други програмни езици. Сред младото му потомство, „C“ все още дели първото място с Java, в класацията за най-популярните езици.
  Вторият забележителен проект на Денис, става операционната система UNIX. Тук също не минало без „несериозност“: работата над това, което впоследствие се превръща в една от най – популярните компютърни платформи, започнала с игра. Кен Томпсън, колега на Ричи в Bell Labs, пише в края на 60-те играта Space Travel, нещо като симулатор на Слънчевата система, с възможност за пътешествие между планетите. "Симулатор", в този случай трябва да се разбира с толеранс към технологията в тази епоха, но основният проблем не бил в примитивността на програмата, а в разходите за компютърно време. Както по-късно си припомня Ричи, една игра на Space Travel, на голям мейнфрейм компютър, лесно можело да изиграете за 50 долара. Разбира се, достъпът до компютрите за лабораторния персонал бил свободен, но във всеки случай, началството не би одобрило това.

Кен Томпсън заедно с Денис на тази прочута снимка от 1972 г. По ирония на съдбата, тази легендарна личност е известна още по - малко от колегата си, по участието в проекта UNIX. Той е автор или съавтор на идеята за регулярни изрази и редактори QED/ed, UTF-8 кодиране, езикът за програмиране Go (създаден от него вече в Google). Той помага и в създаването на Belle - многократен световен шампион по шах сред компютрите.

  В резултат на съвместни усилия, пренесли Space Travel на събиращия прах в ъгъла PDP-7 (относително евтин миникомпютър). За по - голямо удобството на играта, се научили да съхраняват резултатите, оборудвайки я с набор от полезни команди - и така, точка по точка, от играчка за възрастни, израснала цялата нова операционна система - UNICS. Залегналите в нея идеи били иновативни за времето си, ако не и революционни.
  Накратко казано, тя е забележителна преди всичко с модулната си архитектура. Сега авторите на програми, сблъсквайки се с проблем, не изобретяват колелото, а по възможност използват готови блокове. Нещо повече, UNICS е многопотребителска, многозадачна, с йерархична файлова система, с гъвкаво взаимодействие между компонентите. Работейки на евтини компютри, UNICS позволила на експериментатори (терминът "хакер" вече се е появил, но не бил широко разпространен) да правят всякакви опити, без да мислят за цената. В началото на 70-те години пренаписват UNICS на „C“ и и дават името, с което тя достига до този момент: UNIX.
  Плътно до появата на персоналните компютри, UNIX – в лицето на многобройните си отрочета, монополно владеела целия компютърен свят. Макар отблъсната на заден план от операционните системи за РС, тя не е изчезнала. Абсолютното болшинство от суперкомпютрите в момента, работят под UNIX-варианти, а в последните няколко години, UNIX-совото семейство преживява второ раждане, посрещайки ни в мобилните устройства и десктопите.
  Като цяло, на Ричи и колегите му, им е провървяло. Преди всичко, те са се оказали на точното място в точното време. Точно тогава се появяват миникомпютрите, заемащи само няколко шкафа, но за времето си – относително малки, евтини и прости. Благодарение на тях, изчислителната техника започнала да прониква в науката, образованието и средния бизнес. UNIX и „С“ оседлали вълната. „С“ бил прост и лесно преносим. Изходният код на UNIX се раздавал безплатно, тъй като след последното антитръстово дело на AT&T, тя нямала право да излезе на компютърния пазар.
  Друго предимство за Ричи е, че много му провървяло с работодателя. Либералният ред, царящ в Bell Labs 40 години, много напомня на този, практикуван днес от Google – където служителите посвещават една пета от работното време на собствени, не свързани с основния бизнес, проекти. Казват дори, че Сергей и Лари са заимствали тази идея от Bell Labs.
  Така или иначе, C и UNIX направили dmr (компютърният псевдоним на Ричи), един от най-влиятелните ИТ хора за всички времена и нации. За разлика от болшинството съвременни звезди на ИТ индустрията, Ричи не бил предприемач. Той бил изобретател. Ето защо феновете се мръщят, когато поставят Денис на равна нога с маркетинговите гении, като Стив Джобс. Изобретенията на Ричи му донасят няколко престижни награди, включително наградата Тюринг, която той споделя с Томпсън. През май, спечели и Japan Prize. Но основната награда, разбира се, са многобройните компютърни проекти, израснали върху почвата, подготвена от него.
  Денис Ричи косвено присъства в по – голямата част от цифровите продукти – компютърен софтуер, устройства, уеб-сайтове, с които се сблъскваме всеки ден. Microsoft Windows е написана на „С“ и наследява част от UNIX-спецификациите. IOS и Mac OS X – са преки потомци на UNIX. Android — вариантът на операционната система Linux, която Линус Торвалдс е написал, е въз основа на документация за UNIX, а именно на Linux работят Google и добрите уеб-сървъри в света. Самото съобщество на отвореният код (Open Source) е създадено не на последно място, благодарение на принципите и работата, извършени от Ричи и колегите му. Същото може да се каже и за програмните езици.
  Твърдят, че без Ричи, нямаше да имаме съвременен софтуер, но това е натягане. Все щеше да се намери някой друг, но без съмнение, целият компютърен свят щеше да изглежда различно.
  Той си отиде така тихо, както и тихо остави всичко след себе си. Приятели намерили Денис мъртъв в дома му, на 12 октомври. Негови хобита били книгите, пътуванията, но основно – компютрите: мястото си в Bell Labs, той напуска само през 2007 г., вече сериозно болен.

Гледане на Кафе
Дата: 22 - ри октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Невидимото богатство на Денис Ричи
Невидимото богатство на Денис Ричи
Този брадат, ексцентричен веселяк се отличавал от всички известни компютърни гении, с всяка черта на своя характер и начин на живот.
Почина Денис Ричи, създателят на програмния език C
В дома си в Мъри Хил (Ню Джърси, САЩ), на 70-годишна възраст, почина Денис Ричи (Dennis MacAlistair Ritchie), създателят на езика за програмиране C и основен разработчик на операционната система UNIX.
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
За да стане светът по – интелигентен, трябва да е защитен от инфекции
Умът е най – скъпото нещо на света. Не в пари, а в качеството си на цялата биологична валута – енергията. Едно проучване показало, че новородените губят 90 % от получените калории за изграждането и функционирането на мозъка.
Китайците са купили Cryptic Studio
Калифорнийското Cryptic Studio, специализирано в разработките на ММО-игри, вече е част от китайската компания Beijing Perfect World.
Излезе шутъра Battlefield 3
Шутърът от първо лице Battlefield 3 вече се продава в САЩ и Канада, съобщава издателя Electronic Arts.
Ще строим градове със симулаторът Cities XL 2012
Проектът Cities XL 2012, продължение на поредицата от градостроителни симулатори, влезе в продажба, съобщава издателят Focus Home Interactive.
Излезе играта The Lord of the Rings - War in the North
Играта е разработена по мотиви от легендарната сага на Джон Р. Р. Толкин - „Властелинът на пръстените".
Демоверсията Rayman Origins ще излезе на 9 ноември
Играта, създадена от Michel Ancel, разказва за Rayman и неговият приятел, които се отправят на пътешествие в търсене на приключения.
Диабло III е възможно да излезе през 2011 година
Играта изглежда невероятно. Едва през третото тримесечие на тази година ще можем да започнем публичното и тестване - каза г-н Морхайм.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други