ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Небостъргачът на бъдещето – модулност, енергийна ефективност и екологичност

  Инженерната фирма ARUP ни моли да си представим сградата на бъдещето. 2050 година. Галопираща урбанизация: от 9 милиарда човека 75% ще живеят в градовете. Повече хора тогава ще са привикнали да ползват „умни“ технологии през целия си живот. Какви трябва да бъдат дизайна и функционалността на бъдещите градски съоръжения?

Гледане на Кафе

  Преди всичко мобилност, защото хората ще са в непрекъснато движение. Ето защо носещата рамка, изградена от дървесина и плочи, трябва да има модулна конструкция, за да могат компонентите на сградата да се преместват и променят по всяко време. За вътрешните повърхности трябва да се използват материали с лесен преход от една фаза в друга, за възстановяване на топлината. И разбира се, неразделна част от съоръженията ще бъдат роботи, отговарящи за монтажа и поддръжката на компонентите.

  Интегралният компонент на конструкциите ще станат безпроблемните връзки на сградата с градския транспорт: станцията на въжената линия или метрото ще се намира вътре/не бива да се ходи под дъжда/, наоколо, пътеки към другите сгради, местата за паркиране са достатъчно и докато вие си седите в офиса, електромобилът ви се презарежда. Що се отнася да интериора, то автоматиката ще реши, кога да включи и изключи светлината, какъв микро климат да създаде. Наномембраните, покриващи стените, ще превръщат въглеродния диоксид в кислород.

  Като цяло, сградата ще произвежда повече, отколкото ще консумира. Вероятно към 2050 година, фотоволтаичните клетки ще могат да се нанасят върху повърхностите заедно с боята и така сградата ще черпи енергия от околната среда, обезпечавайки работата на асансьори и прочее системи. Няма да се мине, най-вероятно и без вятърни турбини и резервоари, където водорасли ще произвеждат биогориво.

  Тъй като градската земя ще бъде малко, озеленяването ще е вертикално, като откритите градини на небостъргачите ще се обитават не само от растения, а от птици и насекоми. В същото време, хидропониката ще позволява да се произвежда храна.

  Всички елементи от дизайна на сградата, по един или друг начин са били обсъдени, а защо нещо подобно не започне да се изгражда още сега...
По материали на  Gizmag.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Небостъргачът на бъдещето
Небостъргачът на бъдещето
Небостъргачът на бъдещето – модулност, енергийна ефективност и екологичност
Победителите в конкурса за небостъргач на бъдещето
Полярен чадър (Polar Umbrella), базиран на явлението осмоза, спечели ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo 2013 Skyscraper Competition.
Войниците на бъдещето ще станат невидими
Центърът за инженерно-физически изследвания във Великобритания работи над нов тип тъкан, която ще използва слънчевите фотоелектрични елементи, термоелектрични устройства и най –новите олекотени батерии.
Honda създаде автомобила на бъдещето
По време на Токийския автосалон, наред с другите новости, Honda ще представи хибридния автомобил Advanced Cruiser-X (AC-X).
Създадено е устройство на бъдещето, което фантастите са нарекли -умен прах
В допълнение към закона на Мур за удвояването плътността на транзисторите върху една интегрална схема на всеки две години, важи и закона на Бел за появата на нов клас компютри с по – малки размери на всеки 10 години.
HP споделя визията си за компютрите на бъдещето
Hewlett-Packard Company разказа за няколко концептуални дизайнерски разработки в областта на персоналните компютри и дисплеи,използвани от режисьорите на хита Real Steel с Хю Джакман(Hugh Jackman)в главната роля.
Авиотранспортът на бъдещето – с прозрачни тавани и зонални пространства
Водещият европейски авиопроизводител "Еърбъс" представи, как ще изглежда самолетът отвътре през 2050 г.
Интерфейс за компютрите на бъдещето
Съществуват и независими разработчици, правещи чудесни неща, базирани на най-новите технологии на Microsoft.
Футуристична концепция за чадър от 2050г - Airblow 2050
Дори най-невероятните предмети на бъдещето ще се основават на технологии, които се разработват днес.
Бъдещето на стволовата клетка зависи от нейната форма
Кое заставя стволовите клетки да се трансформират в строго определен клетъчен тип? Как, например, костните стволови клетки разбират, какво им е нужно за да станат именно костни клетки, а не хрущялни?
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други