ТЪРСИ
Гледане на Кафе

На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ


  Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА „Атлантис” ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма, резултат от работата на много умни и талантливи хора. Заключителният „акорд” ще бъде на 8 юли. Това ще бъде 135-тата мисия на космическата совалка.
  Какво следва? На 1 юли администраторът на НАСА  Charles F. Bolden излезе с реч в Националния прес – клуб, в която заяви, че бъдещето на американската космонавтика не е много розово: Марс, астероиди и др. Специалистите, без да са длъжни да изказват официална гледна точка, бият тревога.

Гледане на Кафе
Надеждата на американските пилотирани космически полети Orion Multi Purpose Crew Vehicle. Моделът за полеви тестове.  (снимка: NASA / Lockheed Martin)

  Основната опасност се състои в изтичането на мозъци – тези същите, благодарение на които летят совалките. След като станало ясно, че програмата се закрива, много ярки умове потърсили препитание другаде. Експертите наричат това ефект на екип „Б”. „Добрите момчета предчувстват края и заминават. Остават учениците от клас „Б”.” – казва Albert D. Wheelon, първият ръководител на Дирекцията за наука и технологии на ЦРУ, която била създадена през 1963 г. във връзка с кубинската криза.
  НАСА признава опасността и предлага нови бонуси и стимули, но резултатите са разочароващи: през последните години от 17 хиляди сътрудници на Космическата програма, оставки са подали 7000.
  Наистина, какво следва? Програмата „Съзвездие”, чиято цел е връщане на човек на Луната, също е отменена. Марс и астероиди съществуват за сега само на ниво разговори, официално нищо не е одобрено, а финансирането се съкращава. Има планове за космически туризъм, за които НАСА работи с корпорациите SpaceX и Boeing, но по – далеко от ниска орбита господа пътниците няма да бъдат допуснати – в сравнение с предишните подвизи, това е смехотворно постижение.
  Между другото, експертите напомнят, че именно ефекта на екип „Б”, най – вероятно, е причината за страшните катастрофи в средата на 1980-те и края на 1990-те години, когато загинаха повече от дузина апарати, пуснати на вятъра милиарди долари. Катастрофите на совалките през 1986 и 2003 г., с 14 убити астронавти, са резултат от грешки в проектирането и управленчески недооценки.

Сглобяването на обитаемият модул "Орион" е завършено. (снимка: Lockheed Martin)

  През януари тази година, Консултативната група по аерокосмическа безопасност в своя годишен отчет предупреди, че липсата на конкретни цели може да повлияе неблагоприятно на морала на служителите на НАСА. През май Michael D. Leinbach, отговорник за финалният старт на „Атлантис”, каза на колегите си: „Такова нещо, като край на програма за совалки, е трудно да се преглътне. Всички ние сме жертви на недалновидната политика на Вашингтон. Жалко е, че нямаме добро ръководство. Пилотираните програми винаги са разполагали с потенциал за трансформация в нещо друго. Сега нямаме нищо.” Аудиторията посрещнала тези думи с бурни аплодисменти…
  В същото време корпорацията Lockheed Martin продължава да работи над мултифункционалният апарат „Орион”, който трябвало да лети до Луната, а сега никой не знае къде – наистина ли там, или в открития космос, или в орбита около Земята. Компанията предлага да пробват, все пак, корабът на Луната, но официалните лица все още не са казали нито да, нито не на тези планове. Безпилотният тест на „Орион” започва през 2013 г., а първият старт с екипаж, мъгливо е насрочен за 2016 г.
 

Гледане на Кафе
Дата: 4 - ти юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА Атлантис ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма.
Blue Origin сподели подробности за космическата си програма
Един от най – големите играчи на частния космически пазар проговори. Компанията на Джеф Безос "Amazon" възнамерява да създаде ракета-носител за многократно използване, въз основа на суборбитален тест на системата.
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Астрономите подсказаха, къде да се търси живот
След като учените осъзнали, че на Земята първоначално са липсвали съставките за живот, започнали търсенето на необходимите сложни органични молекули в космоса.
Dragon III – частният космически кораб се добра до Международната космическа станция
Космическата капсула Dragon, собственост на частната компания SpaceX, успешно достигна Международната космическа станция, макар и с еднодневно закъснение.
Можем да гледаме последния полет на космическата совалка Атлантис
Космическата совалка Атлантис се отправи на 12 дневен полет до Международната космическа станция и обратно. НАСА организира видеотранслация на старта /и полета!/, с който, уви, завършва славната история на космическите кораби от този тип.
Руската междупланетна станция Фобос-Грунт стартира към Марс, но едва ли ще долети до него
Тази нощ в 00:16 Московско време, руският космически кораб -Фобос–Грунт- стартира към Марс.
Лунната база се печата на 3D принтер
Лондонската архитектурна фирма Foster Partners и Европейската космическа агенция започнаха проучване за изграждането на лунни бази с помощта на 3D принтер.
Ричард Брансън отива в Марианската падина не само от суета
Пилотираната подводница, способна да се гмурка на 11,1 км, ще направи възможно провеждането на изследвания, представляващи интерес за биолози и геолози.
Представена е стратегия с гласово управление
Ако всичко върви добре, играта ще се появи в средата на 2014 г. - най-вероятно през юни.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други