ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни

  Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
  Това твърдят изследователи от университета Макгил (Канада). Социално-икономическите условия, в които е живяло детето, могат да отекват цял живот, благодарение на специални химически "резки" в гените - метилни остатъци в ДНК.
  Метилирането на ДНК е невероятно популярно сред учените явление, то е част от феномена – епигенетичен код. Чрез метилиране на азотистите бази, изграждащи ДНК, може да се променя активността на гените.
  В изследването участвали 40 възрастни мъже на 45-годишна възраст, които заедно с хиляди други, участвали в дългосрочен социално-медицински експеримент; качеството на живот на всеки било проследено от ранно детство. За проучване на химическите модификации на ДНК избрали тези, чието детство било или много лошо, или много добро. За анализ се вземал участък от ДНК, съдържащ повече от 20 000 гени.

Гледане на Кафе
Метилирането на ДНК и свързаните с нея хистони, променят степента на активност на гените.   (рисунка: Art for Science)

  Както пишат авторите в изданието International Journal of Epidemiology, те открили 6000 регулаторни участъци в ДНК, които били модифицирани  различно при различните хора. В същото време, учените успели да идентифицират "моделите" на метилиране, свързани с добрите или лошите социално-икономически условия в детството на човека. Нещо повече, тези изменения, според изследователите, са настъпили още в детството. 1252 регулаторни зони носили модификации, появили се в детството, а "възрастното" метилиране обхващало само 545 участъка.
  Интересно е, че модифицираните ДНК фрагменти, „помнещи“ детството, били групирани в клъстери. Това още по-силно убедило изследователите, че условията, при които един човек расте и съзрява, се записват по епигенетичен начин. Може би молекулярната ни машина прави някои констатации и се опитва да адаптира организма при условията, в които ни се налага да съществуваме. По този начин, метилирането на ДНК  изглежда като много дългосрочен план за адаптация.
  Има няколко заболявания, които настигат човека в зряла възраст, но силно зависят от условията, при които е израснал. Това са проблемите с коронарните съдове, диабета и заболяванията на дихателните пътища. Възникват ли тези болести заради  „детското" метилиране на ДНК? Изясняването на това - е задача на бъдещи изследвания.
  Авторите подчертават, че техните резултати не отговарят на въпроса, кои начини на метилиране на ДНК са благоприятни или неблагоприятни, както и на възможността за унаследяване на модифицираните схеми на ДНК. Целта на учените е била да разберат, влияят ли социално-икономическите условия в ранната детска възраст на молекулярните "препинателни знаци" в нашето ДНК. Отговорът на този въпрос е утвърдителен.

Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Нашето ДНК запомня, какво е било детството ни
Социално-икономическите условия, които са съпровождали човек в детството му, се записват в ДНК с помощта на епигенетичен код.
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Какво ще шепнат Google Glass и защо това е добре
Може би точно в това се състои чудото на Google Glass, именно в картите Now, а не в гласовите команди – ключът към тяхната популярност.
Как да победим корупцията
Разработката на ефективна антикорупционна политика изисква, първо да се изясни, какво кара хората да станат корумпирани. Изглежда, едва сега учените започват да говорят по - уверено за тези причини.
С какво екосистемите биха могли да поучат еврозоната
Еврозоната е сложна мрежова система, подобна на тази, която съществува в природата. Това и придава качества, които рядко се разглеждат от икономистите, но биха могли да помогнат да се разбере настоящата криза.
Британски учени са мумифицирали таксиметров шофьор
Британски таксиметров шофьор завещал да го мумифицират, като египетски фараон, което наскоро било изпълнено с използването на автентични методи за запазване на тялото.
Nokia GEM – концепция за телефон със солидна сензорна повърхност
Дизайнерите от изследователския център на Nokia показват, какво би могло да бъде бъдещето на мобилните телефони.
Ярослав Вешин
Много смелост и авантюризъм са били необходими на Ярослав Вешин, за да пристигне в България през 1897 г. По време на тази рискована стъпка чехът е бил вече утвърден художник, който нямал нужда нито от признание, нито от пари. Единственото, ...
Кафе машина ще запомня собственика по пръстовите отпечатъци
Достатъчно е собственикът и домочадието да се докоснат до специален панел и умната машина ще приготви напитка на всеки - по любимата му рецепта.
Създадено е устройство, изпращащо целувка на разстояние
Японски специалисти по тактилна комуникация са създали устройство, способно да транслира усещанията, изпитвани от хората при целувка.
123456 ... 16
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други