ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет


  Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
  За човек не е трудно да вземе непознат предмет, но роботът трябва първо да регулира крайниците си за хващане. Обикновено той се обръща за това към заложения в неговата памет 3D модел на обекта, или към алгоритъмът на действие, с който сам би могъл да си създаде триизмерен модел и да го анализира.
  Изследователи от университета в Станфорд (САЩ), намерили по – просто решение, като предложили обектът да бъде идентифициран с баркод. Резултатите от тяхната работа са представени на провеждащата се в Шанхай конференция по робототехника и автоматизация -  ICRA 2011.

Разбира се, този метод е валиден само за продукти, които се намират в магазините. Така роботът PR2, който е научил новата техника, вече може да помага на възрастни хора в пазаруването, ако поискат или ако имат доста прилична банкова сметка. Цената на устройството, разработено от американската компания Willow Garage е 400 000 долара, без данъци и доставка.
  PR2 има е предназначен да борави с различни предмети (включително доста сложни, например, той може да играе билярд), а в по-широк смисъл - за помощ в ежедневието. Роботът е с условно – хуманоидна форма, има кубична глава с четири видеокамери, ръце и торс върху мобилна платформа. Крайниците му са с 8 степени на свобода, като всеки от тях може да повдига до 1,8 кг полезен товар. Благодарение на телескопичния си гръбнак, машината може да „израства” от 1,3 до 1,6 м. Колесната основа му позволява да развива скорост от 3,6 км/ч . Захранването е обезпечено с литиево – йонни батерии с мощност 1,3 kWh, които стигат за два часа работа, а ориентацията му – от LIDAR и различни сензори. Отвореният софтуер на PR2 (Robot Operating System) позволява да го настроите според вашите нужди. Въпреки, че поради високата цена устройство не е достъпно за широката общественост, научни организации са проявили интерес към закупуването му.
  Наскоро, горд собственик на PR2 стана университетът в Ълстър. Първата задача на робота зад стените на университета, бе сглобяването на Рубик куб - да се надяваме, че изследователските му задачи няма да се ограничат с това.
 

Гледане на Кафе
Дата: 12 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
Робот, предизвикващ депресия
Японски учени са създали робот, предизвикващ депресия.
Учени се научиха да пишат и рисуват върху вода
Руски учени се научиха да пишат върху вода. Специалисти от Новосибирск са усвоили печатането с мастило върху вода. Технологията позволява да се печата директно върху водната повърхност.
Южнокорейското метро се превръща във виртуален супермаркет
В очакване на влаковете хората сканират със смартфоните си QR-кодовете, поставени върху снимки на стоки, изложени върху рафтове в реален размер – и правят поръчки за вкъщи.
MyScript Calculator за iOS и Android разпознава почерк и пресмята
Пресмятането с калкулатор е много по-лесно, отколкото на ръка – с това е сложно да се спори.
Компютърът се е научил да разпознава езика на жестовете
Японски изследователи от университетите в Осака и Шиншу са разработили система, способна да преобразува жестовете от езика на глухонемите в символи.
Вече вместо Вас – робот в офиса
На интерактивната изложба SXSW в Остин (Тексас) бяха представени роботи за дистанционна работа в офис.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други