ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном


  Изследователите са открили в генома на бозайници хиляди неизвестни регулаторни ДНК последователности.
  Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном. Учените са успели директно да видят генетичната „тъмна материя“, за чието съществуване предполагат отдавна. В предишни проучвания, при които сравнявали ДНК на човек и мишки, направили косвен извод за наличието на значителен брой регулаторни последователности, които не кодират самите белтъци, но контролират дейността на други гени. За разлика от вече известните и охарактеризирани регулатори, тяхното съществуване оставало хипотетично. Ето защо, те ги наричат "тъмна материя": тя трябва да съществува някъде, където и да било, но никой не успява да я види.
  Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (САЩ), заедно с техни колеги от други международни изследователски центрове успели да видят тази материя. Пет години се занимавали със секвениране и сравнение на геномите на 29 плацентни бозайници, включително хора, слонове, зайци, прилепи и т.н. За 20 от тях, геномната последователност на ДНК е получена за първи път. На първо място учените се интересували от тези последователности, които малко се променят от вид към вид. Именно високата консервативност на тези участъци породила съмнение за наличието в  тях на регулаторни последователности.

Гледане на Кафе
Пример за молекула РНК със сложна пространствена структура. Тази РНК не може да кодира протеини, но силно влияе върху активността на белтъкосинтезиращата машина.  (рисунка: rosefirerising)

  И ето резултатът: били открити 10 000 добре запазени последователности,  пряко засягащи дейността на гена, а повече от 1000 такива, които са основа за синтеза на регулаторните РНК със сложни структури. Учените открили и 2,7 млн. участъци – потенциални мишени за взаимодействие с транскрипционните фактори, които определят, къде и кога генът трябва да работи. Освен това, били открити 4000 нови кодиращи последователности, с информация за белтъците. Трябва да се каже, че макар и човешкия геном да е напълно прочетен, функциите на много ДНК последователности, остават неясни. Когато става въпрос само за един геном, е почти невъзможно да се каже, кой участък кодира самия протеин и кой изпълнява регулаторна функция, но когато се прави сравнение с други геноми, този проблем е напълно решим.
  Учените са успели да проследят еволюцията на бозайниците за 100 милиона години на молекулярно ниво. Адаптирането към променящите се условия на околната среда се отразява в трансформациите за регулирането на генома, в набора и дейността на същата тази "тъмна материя" Например, сега можете да разберете, кои гени са направили от маймуната човек. По-рано се смяташе, че са около 200: част от тях са отговорни за развитието на мозъка и структурата на крайниците. Днес, броят на тези последователности в ДНК, са е увеличил до 1000.
  За медицината трябва да настъпят други времена. Голям брой заболявания са свързани с мутации непосредствено в кодиращата област на ДНК: тези мутации променят структурата на самите протеини. Но още повече заболявания са предизвикани от нарушение именно в регулационната активността на гените – когато белтъкът се синтезира там, където не трябва, или не в необходимите количества. Така, че сега, с новата, подробна и разширена карта на регулаторните елементи в генома, ще бъде възможно да се определи истинската причина за много заболявания.

Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Науката ще преразгледа представата си за човешкия геном
Колосалното по мащаб сравнително изучаване на генома на 29 вида бозайници може да доведе до преразглеждане на принципите на функциониране и организация на човешкия геном.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Константин Скрябин
Този, който владее генетическата информация, ще бъде абсолютен владетел на света. След 5-6 години ще бъде съставена генетическа карта на всички народи по света – това е решителна крачка към разбирането на възприемчивостта на всеки ...
Учени откриха неизвестно на науката неорганично съединение
Някои се отнасят към квантово-химическите изчисления скептично, смятайки, че те са подходящи само за атома на водорода, но това не е така.
Как от ориз се получава човешка кръв
Учените са открили начин за изработването на човешки албумин от оризови зърна.
Хората имат естествена потребност да вярват в конспиративни теории
Ако вярата в конспиративните теории се основава на човешкия мироглед, то да разубедиш нещастния с рационални средства е практически невъзможно. Вярата у хората в подобно нещо е породена от потребността им да осмислят собственото си ...
Системата Portico променя представата за работа с електронни приложения
Специалисти от Intel, Microsoft и Университета във Вашингтон(САЩ) разработват експерименталната система Portico, предназначена да изведе процеса на взаимодействие с компютърните устройства на качествено ново равнище.
Десет технологии, които ще променят човешкия живот през 2100 година
Към 2030 г. е възможно човечеството да овладее телепатията. Още сега в мозъка на парализирани вграждат чипове, чрез които те се обучават със силата на мисълта да пишат електронни писма, да играят видеоигри и да сърфират в интернет.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Бил Гейтс създава - супер храна
Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс е решил да осъществи нов проект, който по негово мнение, ще преобърне представата на човечеството за храната.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други