ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Направен е уникален модел на Земята


  Изследователи от Университета на Мериленд (САЩ) са построили модел на вътрешността на Земята.
  Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара. В началото на следващата 2012 г., поставените една в друга сфери ще започнат да се въртят, като пространството между тях ще бъде запълнено с 13 тона разтопен натрий, нагрят до 105 0 С.

Гледане на Кафе
Строежът на Земята и устройството на модела. /изображения: Университета на Мериленд/

  Изследователите се надяват, че електропроводимата течност ще генерира самоподдържащо се електромагнитно поле, което ще помогне да се изясни, как действа магнитното поле на планетата, какви процеси протичат на 3000 км под земята, защо става периодична смяна на полюсите.
  Вътрешната сфера, с диаметър 1 м, ще играе ролята на твърдото вътрешно ядро, а външната – на мантията. Пространството между тях ще симулира течното външно ядро. Всяка сфера се захранва с отделен двигател и се върти независимо. Ще се пробват различни скорости на въртене, като максимума е 4 оборота в секунда за външната сфера и 12 – за вътрешната. Основната цел – да се види как температурата и въртенето влияят върху движението на разтопеното желязо в земното ядро.
  Пред учените стои и въпросът – доколко натрият ще може да симулира „геодинамото“ и ще създаде ли магнитно поле. Те се надяват, че тласъкът ще дойде от природния магнетизъм на Земята. Естественото поле ще се разтегне в резултат на въртенето, а проводящата течност ще започне да генерира ток, който на свой ред ще доведе до появата на допълнителни магнитни полета. Ако бъдат завъртени правилно, то те ще се усилват. Ръководителят на изследователската група Даниел Латроп/Daniel Lathrop/ посочва, че никой не знае дали ще се получи: няма нито теория, нито експерименти с такива параметри.

Един от разработчиците на фона на модела.

  Настоящият проект е продължение на модела, построен в Кадараш/Франция/ от парижки и лионски Университети, с участието на френската Комисия по атомна енергетика. В този предходен модел, въртящи се железни дискове създавали турболентност в течен натрий, затворен в цилиндричен контейнер. През 2007 г. експертите съобщили за определени успехи в симулацията на земното магнитно поле. Ръководителят на групата Жан – Франсоа Пинтон заявява, че това е бил чисто физически експеримент за създаване на динамо, а сходството му със земния магнетизъм – страничен ефект.
  Вече има опити с течен натрий, но създаване на самоподдържащо се динамо е без успех. Група от Университета на Уисконсин-Медисън (САЩ)  създала сфера с 1м в диаметър, но тя не се върти и турбулентността във вътрешността и се създава от винтове. Френски екип от Гренобъл разработил 40 см въртяща се система от запълнена с натрий външна сфера и твърда вътрешна. И двата експеримента открили интересни свойства в хидродинамиката на проводящата течност, но не създали динамо.

Гледане на Кафе
Дата: 9 - ти декември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Направен е уникален модел на Земята
Направен е уникален модел на Земята
Изследователи от Университета на Мериленд са построили модел на вътрешността на Земята. Изработването му отнело 10 години и 2 млн. долара.
Съставена е гравитационна карта на Земята
Как изглежда нашата Земя от гравитационна гледна точка. Новият компютърен модел демонстрира неравномерността на гравитацията върху повърхността на нашата планета. Земята в това изображение не прилича на идеалния глобус, с който всички ...
Компютърният модел на война и мир премина успешно ново изпитание
В Швейцария преминаха изпитанията на компютърния модел за това, как етническото напрежение може да доведе до насилие. Оказа се, че в тази страна всичко е спокойно. С изключение на един регион.
Как е започнало размножаването на Земята
Изследователи са симулирали молекулярен процес, чрез който е възможно да са се размножавали първите протоклетки на нашата планета.
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
Публикуван е неизвестен коптски апокриф
Този апокриф е уникален - в него има такива сюжетни обрати, които изследователите не са срещали никъде другаде.
Chevrolet ще пусне микро-електромобил
За разлика от все по-популярните хибридни автомобили, Chevrolet Spark EV ще бъде 100 % електрически. Горивният модел, който ще послужи за основа на това, е почти непроменен - с изключение, разбира се, на двигателя.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
123456 ... 11
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други