ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Намериха обоняние в... сърцето и кръвта

  Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа. Въпреки това, Петер Шийберле /Peter Schieberle/ и колегите му от Техническия университет в Мюнхен (Германия) открили обонятелни рецептори там, където, като че ли, въобще няма какво да правят - в белите дробове, кръвта и сърцето! Експериментите показали, че, например, кръвните клетки реагират на ароматните молекули: те се движели към източника на приятен мирис.
  И до сега е малко известно, как става трансформацията на обонятелните и вкусови сигнали в нервни импулси, и как тези импулси влияят на поведението. Объркването се задълбочава и от факта, че далеч не всички вещества, които носът ни би трябвало да възприема, работят действително като източник на миризма: ако вземем един силно ароматен продукт, като кафето, то според учените, от 1000 потенциални ароматни молекули, съдържащи се в него, само 25 реално въздействат на обонятелните рецептори.

Гледане на Кафе
Ако не знаете,струва ли си да ядете това, в чинията пред вас, попитайте сърцето си! /снимка: Patrick Robert/

  Обонятелните рецептори се отнасят към класа рецептори, свързани с G-протеини. От хиляди видове рецептори в човешкото тяло, около 800 се отнасят към тази разновидност. При това, половината от тях, които са свързани с G-протеин, служат за обоняние и само 27 – определят чувството за вкус. Съдейки по тези цифри, то с миризмата получаваме много повече информация, отколкото с вкуса. Именно такива ароматни рецептори, според учените, били открити в клетките на кръвта, тъканите на сърцето и белите дробове. Възможно е нашето тяло да получава обонятелна информация повече, отколкото стига до съзнанието ни.
  Резултатите от изследванията са представени на ежегодната конференция на Американското общество на химиците.
  Всичко това звучи твърде невероятно, за да повярваме веднага и авторите ще трябва да покажат много експериментални доказателства за сърдечното, кръвното и белодробно „обоняние“. Макар и изненадани не по-малко от останалите, учените вече разсъждават, как обонятелните рецептори в кръвта могат да влияят на отношението ни към различните миризми: храната, след като попадне в стомаха, може би дразни обонятелните рецептори на кръвта, а кръвните клетки изпращат свое, особено мнение в нервната система, което коригира отношението ни към това, което е в чинията пред нас.
По материали на Американската химическа общност.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми април 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Намериха обоняние в... сърцето и кръвта
Би било странно, дори да се предположи, че имаме обонятелни рецептори някъде другаде, освен в носа.
Анализ на кръвта дава отговор за продължителността на живота ви
В края на 2011 година на европейската публика ще бъде предложен анализ на кръвта /за някакви си 500 евро/, по резултатите на който бихте могли да разберете вероятната продължителност на живота си.
Усъвършенствани сърдечни протези ще лишат пациентите от пулс
.. И това се случва, защото те движат кръвта постоянно, а не с отделни пулсирания. Предимствата на новия тип изкуствено сърце е неговата устойчивост и висока ефективност, твърдят разработчиците.
Определен е основният молекулярен защитник на сърцето
Митохондриален белтък предпазва клетките от смърт в следствие на окислителния стрес, предотвратявайки развитието на сърдечна недостатъчност.
Създадена е нанокръпка за сърцето
Американски биоинженери използвали миниатюрни въглеродни нанотръби, като поддържаща структура, за възстановяване на сърдечни клетки.
Развитието на мозъка при бозайниците започнало с носа
Първите бозайници са били малки нощни животни, ловуващи с помощта на обонянието. Разширението на обонятелния дял в мозъка, съдействало за развитието на други мозъчни центрове при потомството им.
Как най – лесно да определите имате ли рак
Нов метод на британските медици и Нотингамския университет, ще помогне откриването на рака да става дълго преди неговата поява. За това e достатъчно, единствено, особен анализ на кръвта.
Идентифициран е протеин, свързан със затлъстяването и диабета
Нервните клетки в хипоталамуса разпознават циркулиращите в кръвта хранителни вещества и хормони, като ги управляват със серия от комплексни физиологични и поведенчески реакции, за да се запази баланса между разхода и потреблението ...
Червеното вино: физическо упражнение в бутилка
Учени от университета в Страсбург (Франция), открили поредното удивително свойство на ресвератрола - съединение, съдържащо се в ципата и семките на червеното грозде.
Защо късната вечеря предизвиква напълняване
За съветите да не се яде след шест, знаят всички.
12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други