ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло


структура на метално стъкло, в състава на което влизат три различни елементаГледане на Кафе
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
  Подобни материали, първите образци на които /сплав от Au75Si25 / се появиха през 1960 г., имат аморфна структура, която позволява да се комбинират, твърдостта на стъклото с издръжливостта на метала. Основните им характеристики, очевидно са свързани с високата им микроскопична хомогенност - липсата на структурни дефекти.
  За да се направи някакъв детайл, металното стъкло се нагрява до втечняване, при температура 500-6000 С. Когато материалът омекне и се превърне в лепкава течност, може да започне формирането на детайла, като не забравяме за развиващия се процес на кристализация. Ако металното стъкло се охлади повторно, преди образуването на кристалите, то ще запази уникалните си характеристики и аморфна структура. Проблемът е, че кристализацията в металните стъкла става много бързо.
  При производството на части, изходните сплави трябва да се нагряват до по – високи температури /1 000 0 С и повече/, а това оскъпява процеса и налага честа подмяна на използваните в производството форми. Освен това, в детайлите получени по този начин, често се срещат дефекти.
  Предложеният от авторите метод дава възможност максимално бързо и равномерно да се нагрее и обработи заготовката, избягвайки паразитната кристализация, и без свръх повишаване на температурата. Ролята на нагревател в експеримента е играл мощен и кратък електричен импулс, който е обезпечил скорост на покачване на температурата, примерно равен на 106 К/сек. Демонстрирайки възможностите на метода, учените загрели цилиндрични заготовки с диаметър 4 мм и височина 2 см, изработени от сплав Zr41,2Ti13,8Ni10Cu12,5Be22,5 и Pd43Cu27Ni10P20 , до 5000 С и ги привели в завършен вид за по – малко от 40 милисекунди.
  Новата технология, според участникът в изследването William Johnson, вече е патентована и се готви за продажба.
  Пълният текст на доклада ще бъде публикуван в списание " Science ". Гледане на Кафе
Дата: 13 - ти май 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Стъкло, което може да се навива на руло
Тери Oтт, инженер от Corning Inc., разработил начин за серийно производство на гъвкаво стъкло, което буквално може да се навива на рула.
Намерен е начин да се заобиколи паролната защита на iPad 2
Паролната защита на таблета Apple iPad - второ поколение, работещ под iOS 5, може да бъде преодоляна само за няколко секунди.
Описан е прост начин за контрол на магнитните свойства на полупроводниците
Японски физици са открили обещаващ метод за обратимо превръщане на парамагнитни във феромагнитни полупроводници.
Метод за трансформация на клетки без стволови посредници
Екип от изследователи от Станфордския университет (САЩ) съобщават, че са в състояние да превърнат фибробласти на човешки кожни клетки в неврони, заобикаляйки етапа на индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Учени са изчислили количеството информация произведено от човечеството
Група изследователи от университета в Южна Калифорния в САЩ, са извършили анализ на развитието на 60 основни технологии на запазване,обработка и предаване на информация за периода 1986-2007.
Разработен е метод за детайлни снимки на запушени кръвоносни съдове
Американски учени са създали устройство, позволяващо подробно да се разгледат молекулярната и анатомична структура на артериите, и показващо местата с формиращ се тромб.
Технологията SolarWindow може да превърне стъклата на прозорците в слънчеви панели
Специалисти от компанията New Energy Technologies са създали първият в света работещ прототип на нормално стъкло с електрогенериращо прозрачно покритие, което има сериозни търговски перспективи.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други