ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Намерен е способ за бързо заздравяване на рани

Гледане на Кафе
„Йоните на Скулачев” са антиоксиданти на основата на пластохинона, стимулиращи зарастването на рани при мишки и плъхове.
  „Йоните на Скулачев” /SKQ1/ са създадени от руски учени, под ръководството на академик Владимир Скулачев. Те представляват антиоксидант, който избирателно прониква в митохондриите. Използват ги за стимулиране на процесите, пречещи на нормалния поток от активни форми на кислорода. Такъв процес е лекуването на кожни рани при хронично възпаление. Такива възпаления се срещат често при възрастни хора, при болни от диабет и атеросклероза.
  Влиянието на SKQ1 за лечение на рани, е изследвано от учените върху плъхове и мишки. На ранените животни са правени инжекции с антиоксиданта и е бил добавян в изключително ниски, наномолярни концентрации, в превръзката. При младите плъхове SKQ1 ускорило зарастването на раните, особено в ранния стадий, и отслабило признаците на възпаление.
  Йоните на Скулачев могат да забавят възпалителния процес, но е възможно и да го ускорят. Учените са установили, че SKQ1 предизвиква усилено образуване на клетки от съединителна тъкан: подкожни фибробласти и миофибробласти, като същевременно ускорява миграцията на епителни клетки в раната. Миофибробластите стягат краищата на раната, синтезират колаген и способстват образуването на ципа. На петия ден, след нанасянето на раната, при животните получили SKQ1, съдържанието на миофибробласти в областта на раната било съществено повече, отколкото в контролата.
  Учените се надяват, че  постигнатите резултати ще им позволят успешно да използват SKQ1 при лечение на лошо заздравяващи рани от различен произход.
  Гледане на Кафе
Дата: 24 - ти март 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Разработен е гипс за рани
За да зарасте по – бързо счупеният крайник трябва да се обездвижи. Сега, благодарение на специалната превръзка-лепенка, същото правило е приложимо за различни кожни рани.
Лекарство от хлебни дрожди ще лекува рани
Норвежката компания Biotec Pharmacon въз основа на хлебна мая е разработила средство, което ускорява зарастването на рани.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Пластмаса ще се прави от растения
Специалисти от IBM съвместно с учени от Станфордския университет намерили енерго – ефективен способ за производството на екологично чиста пластмаса от растителни компоненти.
Холандски изобретател е намерил способ за отглеждане на гори в пустинята
Победител на годината, според списание Popular science, е просто устройство, с чиято помощ е възможно всички пустини на Земята да бъдат покрити с гори.
Създаден е свръх здрав и бързо втвърдяващ се материал, който да замени бетона
Разработеният в Япония строителен материал с такива свойства може значително да ускори строежа на сгради.
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Разработен е евтин способ за имитация на лепкавите лапи на гущера
Сингапурски специалисти са създали мрежа от нановлакна, която копира власинките върху пръстите на гущера, позволяващи му без усили да се катери по вертикална стъклена повърхност или таван.
Намерен е начин да се заобиколи паролната защита на iPad 2
Паролната защита на таблета Apple iPad - второ поколение, работещ под iOS 5, може да бъде преодоляна само за няколко секунди.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други