ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Намерен е заместител на инсулина


  Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
  Повече от 10 години проф. Ерик Хелмерхорст/Erik Helmerhorst/ и колегите му анализирали милиони вещества от фармацевтичните бази данни в опит да симулират молекулярната карта на инсулина. В резултат, учените успели да открият вещество, което ще избави диабетиците от инсулиновите инжекции. Този химикал може да се приема през устата – като таблетка.

Гледане на Кафе
Диабетът тип II е свързан със заседнал начин на живот, нездравословно хранене и затлъстяване.   (снимка: Tony Craddock/Corbis)

  95% от диабетиците страдат от диабет втори тип. Миналата година за инсулин са изразходвали общо 10 млрд. долара. С появата на новото средство, около една трета от пациентите с диабет тип II, в определен стадий на болестта ще могат да преодолеят инсулиновата терапия. Инсулинозаместителят ще е на разположение и за тези пациенти, които не искат да приемат инсулин чрез инжектиране или инсулинови помпи.
Проф. Хелмерхорст разказа за постижението на екипа си по време на конференцията Univation 2011, която се проведе миналата седмица в Пърт. Между другото, на тази конференция учените са търсили и инвеститор, чиито финансови вливания могат да изведат технологията на ново ниво. Изглежда, са на прав път – постигнатото е заинтересувало професионалисти от много страни, включително китайски и английски.

Гледане на Кафе
Дата: 8 - ми ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Намерен е заместител на инсулина
Намерен е заместител на инсулина
Екип специалисти от университета Къртин/Австралия/ открил заместител на инсулина, който ще позволи перорално лечение на диабета.
Намерен е способ за бързо заздравяване на рани
Учените се надяват, че Йоните на Скулачев ще стимулират зарастването на рани от различен произход.
Намерен е начин да се заобиколи паролната защита на iPad 2
Паролната защита на таблета Apple iPad - второ поколение, работещ под iOS 5, може да бъде преодоляна само за няколко секунди.
Намерен е удобен метод за обработка на метално стъкло
В лабораторията на Калифорнийският технологичен институт успешно е изпробван нов метод за обработка на заготовки от метално стъкло.
Защо късната вечеря предизвиква напълняване
За съветите да не се яде след шест, знаят всички.
Вино в бутилка от хартия
Съвсем скоро британците могат да започнат да бутилират виното си в хартия или по – точно, в папие-маше. Идеята е на Martin Myerscough.
До 2030 година диабет ще има всеки 10-ти
Международната диабетна федерация (IDF) предполага, че до 2030 г. най-малко един на всеки десет възрастни Земляни ще боледува от диабет първи или втори тип.
До изкуственото месо в магазините остават броени години
Създаването на хамбургер от стволови клетки на крава е дълъг и сложен процес. По оценки на учените, неговата себестойност е в хиляди, но скоро нещата ще се променят.
От електронен - към изкуствен мозък
Изкуственият аналог на малкия мозък в експерименти върху животни се оказал напълно функционален: електронната протеза превеждала сензорните данни в двигателни реакции и осигурявала изработването на условен рефлекс.
Хард дискове на базата на мемристор могат да се появят през 2013 година
Специалисти на Hewlett-Packard са успели с още една стъпка да се приближат до разработката на устройство за съхранение на данни от ново поколение, базирано на мемристор.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други