ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Най – звучният пенис в света


  Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
  Най-големите животни на Земята се отличават с изключително мощен глас, силата на звука при синия кит достига 188 децибела, а тръбният рев на слона - е 117 децибела. Но ако се измери звуковата мощност не е в абсолютни величини, а по отношение на размера на тялото, то палмата на първенството ще трябва да получи водната дървеница Micronecta scholtzi: с дължина на тялото от 2 мм, тази дървеница"реве" със сила от около 80 децибела.
  Френски и шотландски ентомолози записвали гласовете на насекоми, живеещи във водата, и били изненадани да открият, такъв "незначителен" източник на такъв мощен звук. Особено ударните "серенада" достигали 99,2 децибела, което може да се сравни със звука на голям симфоничен оркестър, ако го слушате от първия ред на партера.

Гледане на Кафе
Водната дървеница Micronecta scholtzi.
/снимка: авторите на изследването/

  Шокираните изследователи сто пъти проверявали своите микрофони и звукозаписната апаратура - но техниката била в пълна изправност. Тогава предположили, че източник на "рева" може да са по-големи видове дървеници, но и тук сбъркали - "песента" наистина идвала от милиметровите Micronecta scholtzi. Въпреки, че 99% от звучността се губи при прехода от водата във въздуха, песента на тази дървеница можете да чуете добре, разхождайки се по брега на езерото, като в същото време, 2-мм същество седи на дъното на водоема.
  Дървениците Micronecta scholtzi са разпространени в цяла Европа. С песните си мъжките привличат вниманието на самките. Учените смятат, че естественият подбор е в полза на насекомите с най-мощни звукови възможности – как по друг начин да превземеш дамата на сърцето си и да заглушиш песента на конкурента? Обикновено, в такива случаи трябва да се вземе предвид факта, че звукът може да стигне и до хищник, но Micronecta scholtzi е щастливка, сред нейните естествени врагове няма такива, които в търсене на плячка биха се ориентирали по слух.
  Както пишат учените в онлайн списанието PLoS ONE, пикантност в любовната серенада на дървениците прибавя това, че вокалните си упражнения те изпълняват с помощта на своя пенис, потривайки го в оребрената повърхност на корема.
  Съществува минимум още един вид, пеещ, така да се каже, с гениталиите – това е пеперудата-молец Syntonarcha iriastis, излъчваща ултразвукови вълни чрез видоизменени полови органи. Парадоксът е, че дървеницата използва за извличането на звука миниатюрна повърхност от 50 микрометра, приблизително равна на дебелината на човешки косъм. Как с такъв малък музикален инструмент и без допълнително звукоусилвателно устройство, дървеницата може да издава толкова силен звук, за сега остава загадка ...
 

Гледане на Кафе
Дата: 30 - ти юни 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Най звучният пенис в света
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Японци създадоха най – точния часовник в света
Група специалисти от Токийския университет е разработила най – точния в света оптическо – атомен часовник.
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
Rex – първият в света Bionic човек, отива за шоу в Научният музей в Лондон
Първият в света Bionic човек ще бъде показан на 07. февруари в Музея на науката във Великобритания.
Изгражда се най – голямата плаваща сцена в света
Оперният фестивал в австрийския град Брегенц се слави с най – голямата в света плаваща сцена, която се монтира във водите на езерото Бодензее и се декорира така, че неизменно поразява въображението. Предходните години не правят изключение.
Първият в света Данък мазнини – за и против
От 1 октомври Дания е въвела данък мазнини. Тази мярка предизвика смесени реакции в страната и света: специалистите в областта на общественото здраве я посрещнаха с овации, а останалата част стигна до заключението, че датските власти, ...
123456 ... 10
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други