ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Най – високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест

  Германският производител на уеб-камери Mobotix стигна нови висоти.
  Представител на линията M12 е инсталиран на върха на планината Кала Патар (5643 m), за да бъдат предавани в потоков режим, с висока резолюция, изображения на близкия връх Еверест (8848 м). Най-близкият конкурент на германската уеб-камера със слънчеви батерии, работи на връх Аконкагуа в Аржентина (само 4 389 м).

Гледане на Кафе
Еверест през обектива на новата уеб-камера.

  Кала Патар е избрана поради факта, че предлага невероятни гледки към западния склон на връх Еверест. В обектива попадат северната и югозападната част на планината. Красотата изисква жертви: тук духат силни ветрове и температурите падат до -30 ?C.
  Изображенията се прехвърлят безжично до обсерваторията Ев-K2 CNR- Pyramid, която е разположена на височина 5050 м. Тук видеото се анализира преди да бъде изпратено в Италия за по-нататъшна работа.

Монтирането на камерата е отнело няколко месеца труд. (снимка: Ev-K2-CNR)

  Това е част от научно-изследователският проект Everest Share 2011, който се провежда в рамките на Международната конференция Share,посветена на наблюдението на климата и околната среда. Изследователите се надяват, че изображенията на Еверест в комбинация с метеорологичните данни, събрани от най-високата метеорологична станция в света (разположена на самата Джомолунгма, 8000 м височина), ще помогнат да се разбере, как се променя климатът.
  Насладете се на гледката от тук.
  Уеб-камерата е активна само през светлата част на денонощието, т.е. от шест сутринта до 18:00 по време в Непал. Изображенията се актуализират на всеки пет минути, което ви позволява да следите движението на облаците около върха. Ако искате да погледнете как изглежда света от връх Еверест - отидете тук.

Гледане на Кафе
Дата: 1 - ви октомври 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Най високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест
Най – високата в света уеб-камера ще наблюдава Еверест
Представител на линията M12 е инсталиран на върха на планината Кала Патар (5643 m), за да бъдат предавани в потоков режим, с висока резолюция, изображения на близкия връх Еверест (8848 м). Най-близкият конкурент на германската уеб-камера ...
Създадена е най-малката видеокамера в света
Сътрудници на немския институт Fraunhofer institute са създали най-малката видеокамера в света. Тя представлява куб, с дължина на страната 1 мм, съобщава PC Mag.
Представен е първият филм, заснет с камера, поставена в очната орбита
Канадският режисьор Роб Спенс, лишен от едното си око, засне документален филм за киборгизацията на човека. Той е работил с помощта на миниатюрна камера, вградена в очната му протеза.
Китай започва строителството на най – големия радиотелескоп в света
Най-големият и известен телескоп в света "Аресибо", намиращ се в Пуерто Рико, е на път да остане на заден план. В провинция Гуейджоу в южен Китай започна изграждането на ново инженерно чудо.
Първата в света трансплантация на трахея и бронхи е направена в Русия
В Руския онкологичен научен център „Н.Н. Блохин”, към Руската Академия на медицинските науки, е направена трансплантация на трахея с двата главни бронхи.
Най – звучният пенис в света
Мъжките на водната дървеница Micronecta scholtzi, с помощта на своя полов орган пеят на самките любовни серенади. И не просто серенади, а най – звучните в животинския свят.
В Япония се появи гигантски OLED-глобус
Тези дни в Националният музей за наука и иновации в Токио беше представен първият в света OLED-глобус с голям диаметър.
Японци създадоха най – точния часовник в света
Група специалисти от Токийския университет е разработила най – точния в света оптическо – атомен часовник.
В Китай е построен най-дългия мост в света
Жителите на Поднебесната империя поставиха поредния световен рекорд. Този път пекинците успяха да построят най-дългия мост в света. Дължината му е 43 км.
Разработен е първият в света еластичен кабел
Японската компания Asahi Kasei Fibers е създала еластичния кабел Roboden, разтеглящ се с половината от дължината си. Това е първата подобна разработка в света.
123456 ... 14
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други