ТЪРСИ
Гледане на Кафе

НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката


 

Гледане на Кафе
През 2017 г. рисунката на художника трябва да бъде заменена от реална снимка на SLS на стартовата площадка.  /изображение: НАСА/

Супертежката Space Launch System (SLS) е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
  Програмата SLS включва създаването на два типа свръхтежки ракетоносители – „пътнически“ и „товарен“. В първият случай, става дума за възможността да се носи пилотираният апарат MPCV (Orion) и системите за спасяване на екипажа при евентуални аварии на старта.
  Вариантът за издигане на товари има допълнителна степен, работеща с течни двигатели J-2X на компанията  Pratt & Whitney Rocketdyne, благодарение на които, товароподемността е почти два пъти по – висока от тази за ниска опорна орбита – 130 т срещу 70 т. Дължините на ракетите са съответно 122 м и 98 м, а теглото – 3000 т и 2500 т. Основната степен на двата носителя е оборудвана с три криогенни течни двигателя  RS-25D/E, използвани преди на совалките. Като гориво ще се използва течен водород, а за окислител – течен кислород. Всеки вариант ще има и по двойка странични ускорители на твърдо, или евентуално, на течно гориво.
  Въпреки, че американската ракета Saturn V, използвана преди 40 години за изпращане на астронавти на Луната, превъзхожда по товароподемност новата система – 140 т, то SLS – бъдещото дете на космическата промишленост на САЩ, ще стане абсолютен лидер по тяга - този показател ще бъде с 10 - 20 % по-висок, отколкото в "Сатурн 5".
  Цената на началният етап (създаване на носител за MPCV) ще бъде около 18 милиарда долара, а общо, според заместник-директорът на НАСА и шеф на пилотираните космически програми Уилям Герстенмайер, ще бъдат похарчени 35 млрд. долара. Тази колосална сума частично се компенсира от факта, че в SLS ще се използват разработки и структурни елементи, останали от сриналите се предишни програми Space Shuttle и Constellation. Между другото, тук влиза и корабът MPCV («Орион»), който в момента се разработва от Lockheed Martin.
  Очевидно, активното използване на съществуващите технологии е довело до факта, че тестът на стартовата ракета ще се извърши още през 2017 година.
  След това, според НАСА, ще започне овладяване на космическото пространство, далеч отвъд орбитата на Земята.

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: НАСА представи проект на най мощната ракета в историята на космонавтиката
НАСА представи проект на най – мощната ракета в историята на космонавтиката
Супертежката Space Launch System е предназначена за извеждането на космически кораби далеч зад пределите на земната орбита и транспортиране на едрогабаритни товари.
Тим Шафер представи играта Happy Action Theatre
Студиото Double Fine представи новият си проект Happy Action Theatre - набор от аркадни мини-игри за Kinect манипулатор.
Съдбата на Международната космическа станция остава неясна заради аварията на руската ракета - носител
Днешните обитатели на МКС могат да издържат не много дълго, а към края на годината станцията може напълно да се обезлюди.
Microsoft представи един невероятен проект за видео-игри.
Демонстрираната технология IllumiRoom позволява видео-играта да бъде изнесена извън пределите на екрана.
Историята за това, как скромни китайски учени са изобретили мощно лекарство срещу малария
Преди четиридесет години, таен военен проект на комунистически Китай подари на света едно от най-големите открития в съвременната медицина.
Blue Origin сподели подробности за космическата си програма
Един от най – големите играчи на частния космически пазар проговори. Компанията на Джеф Безос "Amazon" възнамерява да създаде ракета-носител за многократно използване, въз основа на суборбитален тест на системата.
Можем да гледаме последния полет на космическата совалка Атлантис
Космическата совалка Атлантис се отправи на 12 дневен полет до Международната космическа станция и обратно. НАСА организира видеотранслация на старта /и полета!/, с който, уви, завършва славната история на космическите кораби от този тип.
В Хонконг е разработен проект за противоураганна къща
При първите признаци на урагана съоръжението… се скрива под земята, като неговите обитатели са в безопасност по време на стихийното бедствие.
Великобритания се готви да стартира първият голям геоинженерен проект
Вярвате или не, но екип от британски учени, ще обяви официално разработката на първия изкуствен вулкан в света.
На къде върви пилотираната космическа програма на САЩ
Приближава денят, в който последната действаща совалка на НАСА Атлантис ще направи своя финален полет и ще приключи 30 годишната програма.
123456 ... 12
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други