ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Мъртво море не е толкова мъртво


  Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.

Гледане на Кафе
/снимка: авторите на изследването/

  Този водоем е един от най – солените в света и гмуркането тук крие реални рискове, затова учените до сега не са рискували да правят изследвания.
  Нивото на водата в Мъртво море доста бързо се снижава – примерно с около метър на година. Това се дължи на факта, че неговият основен източник – река Йордан – се ползва от израелци, палестинци и йорданци. Изяснило се, че морето се подхранва и от подводни източници. На дълбочина от 30 м били открити няколко ключови комплекса, с дължина от няколко стотин метра. Диаметърът на тези кратери понякога достига 15 м, а дълбочината им – 20 м. Тези структури имат стръмни тънки стени с редуващи се слоеве на утайки и минерали.
  От събраната информация се оказва, че името Мъртво море не е най – удачното. В непосредствена близост до подводните източници на вода е открито богато разнообразие на живот. Риба естествено няма, но морското дъно е покрито с различни видове микроорганизми. Някои от тях са открити за пръв път, а други – за пръв път са видени в толкова солена вода. Микроорганизмите, живеещи в Мъртво море, основно се отнасят към archaean. Тяхната концентрация е от 1000 до 10000 на милилитър, което е много по – ниско, отколкото в другите морета.

Гледане на Кафе
Дата: 29 - ти септември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Мъртво море не е толкова мъртво
Мъртво море не е толкова мъртво
Изследователи от университета Бен Гурион в Негев (Израел), заедно с колегите си от Института по морска микробиология Макс Планк (Германия), проведоха за пръв път подводна експедиция в Мъртво море.
Турция ще строи канал между Мраморно и Черно море
Новият пролив, който ще се нарича Истанбулски канал, ще се появи до 15-милионния мегаполис Истанбул, разположен по бреговете на Босфора. За това съобщава турският премиер Тайип Ердоган.
Китайски букви. Буква Б – страница 6
Китайски букви. Буква Б – банка, банджо, Бангладеш, Банкок, бандит, банан, бамбукова тръба, бамбукова пръчка, бамбукова горичка, бамбукова ограда, бамбуков стол, Балтимор, Балтийско море, балада
Лондончани ще слушат шума на прибоя
Британският художник Бил Фонтана е създал инсталация - Бял звук: в продължение на три седмици, считано от 22 септември, лондончаните преминаващи покрай музея Wellcome Collection, ще чуват шума на морето и полъха на вятъра в провлака ...
Първият в света билборд, правещ вода от въздуха
Рядко рекламните кампании са толкова полезни.
Ценим самия разговор повече от предмета на разговор
Получаваме удоволствие не толкова от закупената вещ, колкото от процеса на покупка.
Холандски художник възнамерява да отглежда лед в пустинята
Идеята не е толкова безумна, както изглежда на пръв поглед: инсталацията за превръщане на атмосферната влага в ледени натрупвания с помощта на слънчевата енергия е потвърдила своята функционалност.
Хиляди години любов между човека и дрождите
Откъде се е взела у човека, като биологичен вид, такава любов към нещо, което му причинява толкова много проблеми.
В проблемното общество конформистите са повече
В едно общество, изправено пред много опасности, по-скоро ще победят строгите социални норми и нетолерантността. Колкото повече сигурност, толкова повече се извисява знамето на либерализма.
Чингис хан
Чингис хан и неговите монголи са държали в ръцете си толкова голяма територия и население, упражнявали са огромно влияние върху живота на съвременниците си, че е трудно да бъдат отминати като най – обикновени разбойници
123456 ... 8
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други