ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Московският инеракториум

  Стартът на интеракториумът е даден през отминалото лято на 2012 година. Старият павилион за космическите постижения на бившият СССР е осъвременен с проект, наречен «МарсТефо».
  Група инициативни млади хора създава тази интерактивна образователна игра, имитираща полет до Марс.

Гледане на Кафе

  Идеята е проста: тинейджъри в групи до 8 човека се „отправят“ на експедиция до Марс /болшинството детайли от самото пътешествие се базират на известния  съветски проект „Марс 500“/. Получавайки задачата, участниците пристигат с космически кораб на марсианска орбита /по време на полета – тече инструктаж за физическите условия на Марсианската повърхност/, а после със совалка се спускат върху планетата. Преди полета, всяко от децата си избира роля и изпълнява своите задължения: енергетиците следят за работата на ядрения реактор, учените пускат марсоходи и управляват операциите по доставка на проби от почвата, лекарите – състоянието на екипажа. На станцията има дори журналисти, отразяващи полета. Никой не гарантира на екипа, че всичко ще мине гладко. По сценарий, подготвен от организаторите, по време на полета и престоя в станцията може да се случи всичко: от аварии и повреди в оборудването, до падането на метеорит в зоната на станцията. Така участниците трябва да се справят с извънредни ситуации и сами да се ориентират в сложните  решения.

  Обучението-развлечение преминава под формата на ролева игра в автентичен декор, с всевъзможни аксесоари и технологии за допълнена реалност. Това дава на младите хора усещането за драматична ситуация, изискваща истински научни подвизи.
  Всъщност, «МарсТефо» позволява на младите хора да усвоят различни техники за работа със знанията, да разберат, какво значи „самообразование“.
  Реализацията на проекта отнема няколко години и след частно инвестиране през 2011 г., всичко тръгва по-бързо. Ръководителят на екипа, Борис Головацки, казва в едно свое интервю, че за моделирането на ядрен реактор са правени консултации със специалисти от „Росатом“. Програмата трябвало да бъде приближена максимално до реалността.
  В статия, посветена на този проект, Дмитрий Климов пише, че „«МарсТефо» е наистина много значим проект, който може да внуши на младите хора независимо мислене, необходимо за научното творчество.“
  Климов отбелязва, че в болшинството училища и институти се получават знания, но „никой не получава обяснение – защо са им тези знания.“ „Абстракция - казва той – „ако знаеш много – ще бъде добре“, но как „знанието“ се превръща в „добре“ - остава зад кадър.“
Според Климов, другото, което не можеш да получиш в училище, това са навиците. „Защото „знанието“ - това са факти в главата, а „навиците“ - това е умението да оперираш с тези факти. Познавателната работа в екип от непознати за теб хора е „ъгълът“, в който се събират прогресивните навици в социалната и техническата област. Това е звеното от веригата, която позволява на физиците да се сприятелят с лириците!“.

  Вероятно ще се съгласите, че новите реалности изискват нови подходи. Искрено се надяваме, че и в България ще се намерят хора, които да инвестират в бъдещите „джедаи“.
По материали на „Компьютерра“
 

 

Гледане на Кафе
Дата: 15 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Московският инеракториум
Московският инеракториум
Старият павилион за космическите постижения на бившият СССР е осъвременен с проект, наречен МарсТефо.
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други