ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита

  Синузитът или възпалението на синусите е едно от най-разпространените простудни усложнения, въпреки че може да възникне и при други инфекциозни заболявания. Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др. Медикаментите не винаги помагат и в особено тежките случаи се налага хирургическа намеса.
  Причината за синузита са устойчивите бактериални колонии, покриващи носната лигавица. Бактериите в тези колонии са скрепени помежду си с изключително здрав субстрат, чийто състав е междуклетъчно вещество със слепващ компонент - извънклетъчната /екстрацелуларна/ ДНК. Дори ако такава колония се обработи с антибиотик, някои клетки оцеляват в дълбочина. Нужно е да се разкъсат връзките, държащи бактериалният биофилм.

Гледане на Кафе
Streptococcus pneumonia — eдна от бактериите, предизвикваща възпаление на синусите. (снимка: Sanofi Pasteur)

  Изследователи от Нюкасълкия университет/Великобритания/ предлагат за тази цел да се използват морските бактерии Bacillus licheniformis, живеещи по повърхността на големи водорасли.
  Разбира се, става дума не за самите бактерии, а за един от техните ензими - дезоксирибонуклеазата NucB. Както подсказва името, NucB разцепва ДНК, при това, много ефективно, както пишат изследователите в уеб-списанието PLoS ONE. За експеримента учените взели проби от лигавицата на носните синуси на 20 души и получили от тях 24 щама патогенни бактерии. Техните колонии формирали здрав биофилм, но когато ги обработили с нуклеазата NucB, то ДНК-то на биофилма се разрушило и те се разпадали, улеснявайки по нататъшната работа с антибиотиците. Според учените, ензимът може да разруши 14 от 24-те вида.
  Този ензим значително ще подобри ефективността на съществуващите лекарства за синузит - назални спрейове и други подобни: нуклеазата ще разрушава колониите, а антибиотиците ще ги убиват. Този начин, обаче, би трябвало да се тества не само в лабораторни условия, а върху пациенти със синузит.
  По материали на Нюкасълския университет.

Гледане на Кафе
Дата: 20 - ти февруари 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Морски бактерии ще помогнат да се отървете от синузита
Хората със синузит страдат от непрекъсната хрема, главоболие, нарушение на съня, общо неразположение и др.
Синтетични бактерии ще помогнат за стабилизирането на земната екосистема и при колонизацията на Марс
Ръководителят на групата, първа доказала възможността за създаване на бактерии със синтетичен геном, описа перспективите, които се откриват пред човечеството в това направление.
Чревните бактерии разделят хората на три типа
Наборът от човешките чревни бактерии може да бъде сведен до един от трите ентеротипа. Предполага се, че по ентеротипа могат да се определят особеностите на човешкия метаболизъм и да се назначи подходящата диета.
Чистият въздух предпазва от бактерии по време на операция
По време на хирургични вмешателства(особено при продължителните операции на крайниците, гръбначния стълб, гръдния кош и съдовата система) винаги има вероятност от попадане на вредни бактерии в разреза.
Нов хидрогел убива дори и най-устойчивите на антибиотици бактерии
Гелът е безопасен за човешкото тяло и позволява продължителен пряк контакт с неговите тъкани.
За да не се отровят със злато, бактериите го превръщат в нано кюлчета
Преди около десет години, учените открили, че някои бактерии могат да живеят буквално върху злато, макар че това не е безопасно - златото може да отравя клетката.
Създадено е ефективно антимикробно покритие
Веществото може да се нанася върху различни видове пластмаса и текстил. Дори и след няколко измивания, то надеждно защитава срещу повечето патогенни бактерии, дрожди и плесени.
Британците не си мият ръцете
Всеки шести мобилен телефон във Великобритания има следи от чревната бактерия Escherichia coli. И знаете ли защо? - Защото някои не си мият ръцете със сапун след използване на тоалетната.
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
Медузи ще помагат при диагностика на рак
Учени от Йоркския университет в Северна Англия са направили ново откритие. Оказва се, че флуоресциращите клетки на медузите могат да помогнат при ранната диагностика на рак
123
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други