ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Може ли робот да обича и да бъде обичан?


  Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции  Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…

  Устройството Lovotics е създадено от Hooman Samani и неговите колеги от Лабораторията за социална роботика при Националният университет на Сингапур. По своите размери и форма то прилича на роботизирана прахосмукачка, но е предназначено не за утилитарни задачи, като повечето изкуствени помощници на човека, а по-скоро за забавление.
  Експертите са успели да симулират опростена версия на ендокринната система, на базата на хормоните, отделянето на които при човека е свързано с проявата на емоции - окситоцин, допамин, серотонин и ендорфини. При контакт с човек в Lovotics става "освобождаване" на един хормоните, който го кара да проявява една от шестте емоции, демонстрирайки едно от шестте типа поведение.

  За своето състояние роботът съобщава с движения, вибрации, поклащания, промяна на светлините, пискливи звуци подобни на "речта" на дроида R2-D2 от епоса "Междузвездни войни". Машината не само пряко реагира на външни дразнители/например, докосване и галене с ръка/, но може да оценява ситуацията и по косвени признаци. Например, ако роботът види, че неговият „близък”общува с друг човек, той изразява безпокойство и недоволство. Ревнува!
  Авторите на Lovotics не обясняват, защо у човек може да възникне емоционална привързаност към забавното, но не предизвикващо, като цяло, дълбоки чувства изделие. То не блести със симпатична външност и да се грижиш за него, като за виртуален или механичен домашен любимец, е малко странно. Така че, най – вероятно, това е временен вариант, не предназначен за търговска употреба.
  Въпреки това, разработчиците са уверени, че техните изследвания ще положат основите не само за комуникация, но за приятелство и дори любов между човека и машината. Нека оставим това изявление без коментар.
 

Гледане на Кафе
Дата: 2 - ри юли 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
С миенето на стъкла ще се заеме робот – гущер
Въпреки, че китайските учени са били вдъхновени от способността на гущера да се изкачва плавно по вертикални повърхности, механичният мияч използва други принципи на движение.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Научиха робот да разпознава продукти от супермаркет
Механичният помощник сортира покупките Ви, поставя ги в плик и Ви помага да ги отнесете в къщи.
Появи се робот с кожа
Чувствителни сензорни пластини ще помогнат на механичните създания да усещат себе си и тези, около тях.
В Естония се появи женски робот-манекен за виртуална проба на дрехи
Основният проблем при закупуването на дрехи по интернет, без да броим сигурността на електронните плащания, е невъзможността да се пробва дрехата, която ви харесва.
Японски робот се учи да взема самостоятелни решения
Тази група от учени, използвайки собствена разработка, наречена Самоорганизираща и разширяваща се невронна мрежа (SOINN), е накарала робота да разбира околната обстановка и да извършва непрограмирани действия.
Робот-уста се учи да пее
Проектът е опит за максимално точна имитация на човешкия орган.
Робот – трансформер
Малкото експериментално устройство е оборудвано както с колела, така и с перки за издигане във въздуха. Трансформерът, който все още няма име, се справя успешно и с двете задачи.
.Robotalk. гласов робот – помощник
Японската компания Okamura Corporation е разработила роботизираният помощник за конферентни зали и офиси – Robotalk.
123456 ... 48
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други