ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Може ли да се успокои болката с помощта на огледало?


  Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
  Възможно ли е да се облекчи болката чрез оптическа илюзия? Могат ли хората да отслабят симптомите на заболяване чрез самовнушение? От една страна, това звучи като полу-митична медицинска практика, някъде от Изтока.Или като заглавие от таблоид. От друга страна, всеки знае за плацебо ефекта – въпреки че в този случай болният смята, че получава истинско лекарство. Независимо от това, самовнушението може да отключи мощни неврофизиологични механизми, които действително да облекчат болката.

Гледане на Кафе
Радиография на кисти на ръцете на пациент с ревматоиден артрит. (снимка: Science Photo Library)

  Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего/САЩ/ съобщават, че по този начин са успели да отслабят болевите симптоми при пациенти с остеоартрит и ревматоиден артрит.
  И двете заболявания се характеризират с поражение на костната и хрущялна тъкан, и като следствие – силни болки в костите и ставите. Артритният крайник се възпалява и деформира. При експеримента, учените поставяли пациентите пред огледало, но там, където трябвало да се вижда тяхната осакатена ръка, те виждали отражението на здравата ръка на един от експериментаторите. Илюзията, според учените, направила своето: средно болката спаднала с половин пункт по 10-степенна скала, а при някои пациенти – с цели три. Съзерцанието на здрава ръка се оказало достатъчно за намаляване на болката, без да се прибягва до използването на медикаменти.
  Резултатите от експериментите за силата на илюзията и самовнушението, учените обявиха по време на ежегодния конгрес на Невробиологичното общество.
  Разбира се, този удивителен начин на лечение не е нов и не е особено оригинален. Известно е, че такива огледални илюзии са доказали ефективността си в борбата с хронични фантомни болки, възникващи след ампутация. Фантомната болка има нервнофизиологична природа, т.е. самата тя е един вид илюзия, а причините за болките при ревматоидния артрит са повече от истински. Въпреки това, както показали експериментите, илюзията може да бъде ефективно болкоуспокояващо.
  Вярно е, че изследователите не могат да кажат колко продължително може да действа такова самовнушение, но ако огледалото е в състояние задълго да потиска ревматоидната болка, това би могло да бъде чудесна алтернатива на медикаментозните обезболяващи.

Гледане на Кафе
Дата: 14 - ти ноември 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Може ли да се успокои болката с помощта на огледало
Оказва се, че огледалната илюзия отслабва болката от възпаления при заболявания на костите и ставите.
Как да отслабнем с помощта на въображението
Работата на хормона при хранене, който ни кара да изпитваме чувство на глад и засилва апетита ни, зависи не само от физиологически, но и от психологически фактори.
Есенният минзухар може да спаси човечеството от рак
Отровният алкалоид колхицин, съдържащ се в есенните минзухари, може да се окаже универсално средство против рак. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.
Японските военни са създали летяща робосфера
Радио-управляемият робот, с размерите на баскетболна топка, се отделя от земята с помощта на единствената си перка и поддържа равновесие с помощта на осем подвижни крила, затворени в сферична обвивка.
Водата може да тече при 130 градуса под нулата
Резултатът е интересен и с това, че ни помага да разберем много аномални свойства на водата. - казва ученият. - Например, беше предсказано, че водата има две различни течни фази при ниски температури. Аз успях да потвърдя наличието ...
Електроенергия може да се получава от въздуха
Представена е ефективна технология за улавянето на излишната енергия, която се освобождава в процеса на работа на телевизионни и радиоприемници, мобилни устройства и различни системи за връзка.
Всяка повърхност може да стане тъчскрийн
Системата OmniTouch, създадена от специалисти на Microsoft Research и Mellon University в Карнеги, се състои от устройство за разпознаване на жестове и лазерен пико проектор.
Ще може ли да заредим телефона с едно докосване на пръстите
Австралийски изследователи се опитват да превърнат пиезоелектричният филм на сензорните екрани в пълноценно зарядно устройство с търговско приложение.
След няколко години всяка болест ще може да се определя по звук
Скоро, лекарите ще могат да чуват не само хрипове в белите дробове: Британски учени са разработили метод, който дава възможност за откриване на болните тъкани в тялото посредством звучащи липозоми.
Android – приложение ще позволи да се следи работата на Големия адронен колайдер
Потребителят ще може не само да наблюдава истинския сблъсък на частиците в триизмерна графика, но ще може да опита и сам да се заеме с това на виртуално оборудване.
123456 ... 46
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други