ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Модерният град: система от подземни контейнери за смет

  Огромното количество отпадъци, съхраняването и редовното им извозване, са постоянен проблем на всички мегаполиси. Кофите за боклук бързо се препълват, отпадъците гният, излъчвайки неприятна миризма и разваляйки естетическия вид на града.

Гледане на Кафе

 Основателят на финландската компания „Molok Oy“ Вейко Салли /Veikko Salli/ измислил необичайно решение за събиране на отпадъците – система от подземни контейнери. По инициатива на автора, първите подобни контейнери били поставени /в малки количества/ в различни райони на финландските градове. Първоначалната система на резервоарите била проста: контейнер с удължена форма, вкопан 2/3 под земята. След многобройни положителни отзиви на гражданите, тя била усъвършенствана и сега големи по обем резервоари се спускат в шахта със специален асансьор, а на повърхността остава само частта, поемаща боклука.

  Боклукът се пресова под собствената си тежест и към момента на извозване заема по-малък обем. Херметичността на контейнерите предпазва околната среда от замърсяване, включително от неприятни миризми, а понижената температура на почвата в дълбочина, препятства разпространението на бактерии. Специалният капак пречи на проникването на малки животни и птици, а възможността да се боядисат във какъв да е цвят – само би украсило градския пейзаж.

  При тази система не е необходимо често извозване на отпадъците, което спестява пари. В някои жилищни райони, достъпът до тези цистерни е организиран чрез карти, за да могат потребителите да заплащат за извозването на боклука си. /Заслужава да се отбележи, че във Финландия санкциите за „неправилно изхвърляне на отпадъци“ са доста високи./ Създателите имат идея да оборудват контейнерите с везни и сензори, за точно претегляне и идентифициране на отпадъците.

Гледане на Кафе
Дата: 7 - ми март 2013г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Модерният град - система от подземни контейнери за смет
Модерният град - система от подземни контейнери за смет
Огромното количество отпадъци, съхраняването и редовното им извозване, са постоянен проблем на всички мегаполиси.
Екомобил за китайския еко-град
Chevrolet и проектантите на зеления мини-град, който ще издигнат строители от Китай и Сингапур, подписаха споразумение за тестването на двуколесното електрическо средство за придвижване - EN-V.
Panasonic ще изгражда Еко град с хиляди домове, захранван изключително с алтернативна енергия
Селището трябва да се появи в близост до японската столица през 2014 година. Електрическата и топлинна енергия е планирано да се получават от слънчеви панели и горивни клетки.
Индийски архитект е предложил град – тръба
Индийският студент по архитектура Абхинав Шарма предлага една много красива концепция за голям, закрит от всички страни град, който би могъл да са построи буквално над река Ямуна в Делхи.
Открит е ген водещ до формирането на нервната система
Хипотезата, че нервната система на ембриона се формира сама по себе си, без специфичен сигнал, не е потвърдена. Японски учени откриха ген, който отключва трансформацията на зародишните клетки в невронни.
Затлъстяването дразни имунната система
Появата на наднормено тегло се съпровожда с активиране на имунната система, на клетките, които се включват при възпалителен процес. Това слабо протичащо възпаление може да причини много различни заболявания - от диабет до сърдечно-съдови ...
Излезе операционната система Ubuntu 11.10
Компанията Canonical обяви достъпността на финалната версия на Ubuntu 11.10, с кодово име Oneiric Ocelot.
Превърнаха виадукт в мощен алтернативен генератор на енергия
Идейният проект на италианските архитекти включва комбинирано използване на слънчеви панели и вятърни турбини. Едно мостово съоръжение ще осигури енергийните нужди на малък град.
В Тайван се появи вестник със система за допълнена реалност
Доближавайки камерата на телефона към статията, можете да видите видео репортаж, посветен на същата тема.
Дигитална версия на човешката зрителна система
Изследователи от Университета в Бъркли Калифорния (САЩ) са разработили алгоритъм, който може да се прилага при функционален магнитен резонанс (MRI), за да показва, наблюдаваните от нас движещи се изображения.
123456 ... 19
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други