ТЪРСИ
Гледане на Кафе

Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана


  Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура. Ново изследователско усилие, което включва използване на  георадар и радио – въглеродно датиране на почвени образци, стартира на 8 април 2011 г. в окръг Адамс /Adams County/ САЩ.
  Могилата на змията е най – голямото древно изображение на змия върху земната повърхност. Намира се на върха на крипто – вулканична структура, типична за скална експлозия, без да са открити до сега доказателства за вулканични изригвания или метеоритни късове. Специалистите предполагат, че насипа е направен от 1000 до 3000 години пр.н.е.

Гледане на Кафе
Ширината му достига 6 метра, височината – 1,25 метра, а дължината – 411 метра. Челюстите на „змията” хванала яйцето, достигат до 5 м в диаметър. Ако се погледне от върха на могилата, изглежда, че още малко и яйцето ще бъде погълнато. Предназначението на това мистично релефно изображение, остава загадка за историците. Едно от предположенията е, че насипа е бил създаден за гробница, както и другите два насипа, разположени наблизо. Тази хипотеза е малко възможна, защото при предишни разкопки не са открити човешки останки.
  В древните митологии змията често присъства като символ на трансформация и възраждане. Тези представи, са се основавали на способността и да сваля кожата си, като че ли се преражда. Не е изключено, могилата да е художествен израз на тази идея. Много индиански култури са почитали рогатата змия. Предполага се, че са добивали желязо от рогата и.
  Някои учени откриват прилики между тази могила и ареалите, обитавани от индианците Адена. Те са известни именно с могилите, които са правили. Населявали са предимно Охайо, Кентъки и Западна Вирджиния. В погребалните им могили са открити плочки, с издълбани изображения на змия. Предишното въглеродно датиране от 1991 г. позволява да се твърди, че  намерените предмети и самата могила, се отнасят към един и същ период. Това допуска, създатели на могилата да са именно тези индианци.
  По мнението на някои американски изследователи, създаването на тази странна могила  съвпада по време с две важни астрономически събития, описани от древните китайци. През 1054 г. се взривила звезда, в резултат на което се образувала Ракообразната мъглявина, която е могла да бъде наблюдавана от Земята в продължение на половин месец. По – късно, през 1066 г., е била фиксирана появата на Халеевата комета и обгръщащото я сияние е било най – интензивното, за цялата история от наблюдението на този феномен. Вероятно, обитателите на тези територии са свързали светлината на кометата с образа на своя култ – огнената змия и това ги е подтикнало към създаването на могилата.
  „Установяването на времето, когато е била създадена могилата, ще ни помогне  да разберем, кои са нейните създатели и защо са предприели технически подвиг, показвайки дълбоки познания по геометрия и астрономия.” – казва бъдещият ръководител на разкопките William F. Romain .
  В момента този Паметник се стопанисва от Историческото дружество на Охайо. Тази нестопанска организация се специализира в опазването и защитата на изконната природа, и праисторическите местообиталища на жителите от южните части на Охайо.
  За първи път могилата е била изследвана от учени от Смитсоновия институт през 1846 г. Те отбелязали, че „могилата е направена от глина, по контур от камъни, като глината е била доставяна от близката долина”.
„Една от най – любопитните интерпретации е, че това е бил чисто религиозен обект, посредством който древните са се покланяли на Слънцето. Възможно е „Могилата на змията” да е своеобразен храм на Слънцето.” – споделя археолога Brad Lepper от Историческото дружество на Охайо.
  Гледане на Кафе
Дата: 5 - ти април 2011г.

Виж източниците за тази статия
Търсене: Могилата на змията в Охайо тайната ще бъде разгадана
Могилата на змията в Охайо – тайната ще бъде разгадана
Вече 165 години учените се опитват да разгадаят тайната на могилата в Охайо, с изображение на змия поглъщаща яйце – едно от най – известните мистични чудеса в човешката култура.
Разгадана е тайната на гения на Леонардо да Винчи
Откритие на британски учени е позволило да бъде разгадана тайната на гения на изключителни художници, като Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Разгадана е тайната за здравината на паяжината
Учени успели да разкрият тайната за здравината на паяжината, която е уникален материал, превъзхождащ няколко пъти по здравина и еластичност стоманата и най – добрите за сега изкуствени влакна.
Разкрита е тайната на свръхустойчивостта на стафилококовите инфекции
Устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици е познато главоболие за медици и биолози. Между учените и бактериите се води непрекъсната война: създават се все нови и нови антибиотици, а в рамките на няколко години микроорганизмите ...
Шпионите ще скриват тайната информация в генно-модифицирани микроорганизми
Забравете невидимото мастило и лимоновия сок - шпионите вече могат да изпращат съобщения, използвайки генетично модифицирани бактерии!
Тайната на здравината на Великата китайска стена
Химици установили, че в състава на разтвора свързващ каменните блокове, влизало лепило от оризова каша. За това съобщава The Daili Telegraph.
Сенчестият интернет ще бъде различен
Организирайки революция с помощта на „уеб-куфар” и децентрализирана Bluetooth-мрежа, можете да възстановите държавата, ако разполагате с импровизиран радиоинтернет.
В Холандия ще бъде отсечена първата монета с QR-код
Холандският Кралски монетен двор е решил да отпразнува 100-годишнината от основаването на сградата си, добавяйки малко интерактивност в консервативния процес на паричното създаване.
Може ли робот да обича и да бъде обичан?
Ако се вярва на създателите на механичния симулатор на емоции Lovotics, напълно е възможно. Друг е въпросът, дали може да се разчита на взаимност…
Ядрото на Земята ще бъде пресъздадено върху повърхността и
Във Франция заработи система имитираща условията, при които се намира материята в земното ядро.
123456 ... 23
 
новости, забавни и любопитни факти за игри, приложения, джаджи, интернет, бизнес, култура, наука, техника и други